суббота, 14 апреля 2018 г.

№ 6. Чи врятує нас пенсійна реформа?


Картинки по запросу нова пенсійна реформа в україні 2019 року
Питання – скоріш риторичне, ніж дискусійне; після деяких пояснень, кожний дасть собі власну відповідь.
Новий закон ще не проголосовано  ВРУ, але дещо вже більш-менш відомо. На протязі певного терміну, треба буде подати заяву до ПФУ з зазначенням вибраного НПФ. Хто вибір не зробить, того примусово відправлять до одного з НПФ, обраних державою. Кожному відкриюсь особистий пенсійний рахунок, куди роботодавець почне відправляти 2-7% (з наших же зарплат): спочатку 2%, наступного року – 2+1%, і так збільшувати внесок щорічно, – аж до 7%. Внески будуть накопитися і зростати за рахунок інвестиційної діяльності компаніі з управління активами (КУА), котра у кожного НПФ своя.
У порівнянні з внесками до ПФУ, другий обовязковий накопичувальний рівень (а йдеться саме за нього), якісно інший. По-перше, внески накопичуються і зростають, а не «прямо з колес» розподіляються між дійсними пенсіонерами.
По-друге, пенсійні рахунки персоніфіковані, особисті,  і належать їх власникам, а після смерті, - нащадкам, тобто, родині.
Не втішує лише одне: друга пенсія навряд чи  досягне значного розміру, бо 2-7% внесків від зарплати – це в 7-10 разів менше, ніж 22% в ПФУ. Сподіватись лишається лише на велику зарплату та довгилітню працю і прибутковість НПФ. В цій триаді, найголовніше трудовий стаж, друге місто посіє розмір зарплати, останнім залишиться прибутковість НПФ, на який ми звично найбільше  покладаємось. А іншого нам і не лишається, бо зарплата – воля роботодавця, а стаж роботи – теж воля, але Божа. Вплинути на прибутковість НПФ, можливо тільки влучним його вибіром, тож це варто зробити завчасно. Порада з цього приводу очевидна: треба відкрити кілька пенсійних рахунків в різних НПФ і порівняти їх ще у 2018 році
Мої власні відсумки не стільки невтішні, скільки нахидаючи.  Нова пенсійна реформа ясно показують нам шлях до пенсійного добробуту: разом з введеною державою другого обовязкового накопичувального пенсійного рівня, важливо брати у власні руки третій добровільний накопичувальний рівень. Це конче важливо нам не так у сенсі майбутньої особистої пенсії, як у парадигмі  надбання родини, а саме, - її фінансової сторони. На мій погляд, створити сімейні капітали спроможні тільки НПФ, а інші інвестиційні інструменти у тому чи іншому параметру програють, а подробиці згодом будуть в окремому матеріалі.

Комментариев нет: