воскресенье, 10 августа 2014 г.

А ви теж з більшості?

З ким ви, майстри культури? — услід за Максимом Горьким вигукував герой комедії Ельдара Рязанова «Небеса обітовані». Нічого не поробиш, я з більшості, — відповідав йому герой іншої комедії «Гараж».
А звідки ми з вами, шанувальники фінансових ігор? З ким звіряємо свій фінансовий крок, які новини слухаємо, чиї розсилки та блоги читаємо, в яких вебінарах беремо участь? А гроші за що платимо? Інфокурси, аудіокниги, відеоуроки, вірно? Е, та ми з вами, — як казав герой ще одного фільму, але на цей раз — «Сімнадцять миттєвостей весни» Тетяни Ліознової, — хлебчемо з однієї тарілки ?! Виходить, з великою часткою ймовірності, можна стверджувати, що ми теж — з тої таки більшості? Чому так? Тому що, як стверджував останній герой, — скопом вмирати не страшно? Чи тому що ми переплутали фінанси з політикою, де все вирішує більшість, або з модою, не слідувати за якою нерозумно?
Так, ми переплутали, — в фінансах, більшість завжди програє, але ми цього нібито не знаємо. Хм, не знаємо, бо нам не сказали, ба тому, що ми не повірили? Якщо перше ще можна виправити, то друге — це вже діагноз. Діагноз, з яким фінансова гра протипоказана.
Вчинити, як всі і програти — це не страшно. Це завжди можна списати на поганих радників і недобросовісних виконавців. Піти своїм власним шляхом і помилитися, — куди страшніше. І заздрість замучить, і навколишні засміють.
Але тупо грести проти течії — теж не вихід; такий рух повинен мати якесь обгрунтування, ідею, мету, план. А задля цього треба багато вчитись, багато творити і багато помилятись, роблячи зі своїх помилок висновки і виправляючи їх наступним разом. Це важко.
Можливо, в такому випадку легше вкласти гроші в усі інструменти і всі ринки одночасно; виграшу не вийде, але і програшу не станеться? Якщо грошей вистачить, то можна, особливо на першому етапі; у всякому разі, досвіду буде досхочу.
Але мені всеж-таки не дає спокою стратегія Нассіма Талеба — автора книги«Чорний лебідь. Під знаком непередбачуваності». Сенс її в тому, щоб, не звертаючи уваги на численні дрібні невдачі, мати терпіння дочекатися рідкісної, але великої удачі, що з лихвою компенсує минулі втрати. А також, не переймаючись маленькими перемогами, пильно очікувати на велику халепу, що спроможна закреслити всі попередні надбання. Очікувати, щоби завчасно перевести її на свою користь.
Приблизно так діють венчурні інвестори; приблизно так діють справжні гравці.

А як дієте ви? Коментуйте.

Комментариев нет: