четверг, 4 сентября 2014 г.

Футурологі про нову пенсійну систему України.



23–25 березня 2014 р. у Києві відбувся Перший всесвітній український футурологічний конгрес, присвячений трансформаційній кризі в Україні та світі. У конгресі взяли участь українські дослідники з України, Південно-Африканської республіки, Англії, Шотландії, Франції, Індії та Польщі (відео початку конгресу).
Після триденної роботи учасники Конгресу дійшли консенсусу щодо ймовірного розвитку України у 5 ключових напрямках. Прогноз по кожному напрямку складається з констатації поточного стану (А) і опису тенденцій розвитку (Б). Домінуючим фактором прискореної реалізації описаних нижче тенденцій є російська військова агресія, яка примушує націю концентруватися на головному, життєво важливому і природовідповідному, натомість відкидати все несуттєве, неефективне і протиприродне. 

5. Скасування існуючої пенсійної системи і соціальних пільг

А. Поточний стан. Пенсійна система є ще одним корумпованим і заплутаним монстром. Найважливіше, що вона вже стоїть на порозі краху, передусім через зменшення частки працюючих щодо частки пенсіонерів. Якщо її не змінити, то люди можуть залишитися взагалі без пенсій. Так само заплутаною і корумпованою є система пільг і соціальних виплат.  
Б. Тенденція. Всі пільги, пенсії і додаткові соціальні виплати скасовуються разом з відповідними соціальними службами та пенсійним фондом. Натомість всі пенсіонери щомісяця отримують на свої карткові рахунки суму, що відповідає мінімальному стандарту життя (наприклад, 3000 гривень) і розраховується щомісяця подібно до мінімального споживчого кошика. Додаткові виплати можуть здійснювати місцеві громади, благодійні фонди, індивідуальні жертводавці, державні чи приватні накопичувальні пенсійні фонди тощо.
Розмір мінімального стандарту життя доцільно розраховувати для умов Києва як найдорожчого міста. Оскільки життя в райцентрах і селах дешевше, то такий підхід заохочуватиме добровільне переселення з мегаполісів у малі міста та села. 
Автор: Ігор Каганець

Все геніальне має не тільки виглядати, а і бути простим.

Так, зрівнялівка виглядає аж занадто простою, але це - з якого боку подивитись.


Якщо вважати пенсію віддякою держави за довгий і сумлінний труд, то треба рівнятись на показники цього труда. А якщо пенсія -  гарантована соціальна допомога держави своїм громадянам (просто для того, щоб у ній не було жебраків), то має бути рівність.

Умови праці, професіоналізм, трудові здобутки, тощо, мають бути виражені у розмірі зарплатні. Чим більша зарплатня, тим більше можливостей відкладати і інвестувати кошти (у той же НПФ, наприклад). 

Тому, власна пенсія у всіх буде різною. І залежатиме її розмір не стільки від заробленого, скільки від збереженого. А от соціальна допомога - однакова.

Уявіть, наскільки в такому разі спроститься адміністрування!







Комментариев нет: