четверг, 16 июля 2015 г.

Своя пенсія: три роки роздумів і вагань.



Сьогодні на Мінфіні я випадково натрапив на коротенький допис трирічної давнини: «Своя пенсия» в вопросах и ответах» , в якому анонсував відповідну рубрику в експертному розділі.

За цей час, з дописом ознайомилось 2 550 відвідувачів, а у рубриці з’явилось 68 відповідей на різноманітні питання стосовно майбутньої пенсії, НПФ і НСЖ. Крім того, ще кілька десятків матеріалі на ту ж тему я опублікував, як на Мінфіні, так і у відповідному розділі, започаткованого дещо пізніше, сайту «Пенсійнийкапітал».  Думаю, що загалом, все це побачили кілька десятків, а можливо і сотень тисяч читачів.

Сподіваюсь, більшість з них замислились про своє майбутнє, але не надовго, бо вже через мить, поточні турботи знову повернули їх в метушливе сьогодення. «Де ти ні до чого не здатний, там ти не повинен нічого хотіти», - можливо, сказали вони собі словами давнього французького прислівя. Краще було б згадати латинське «Memento mori», - в свою чергу думаю я.

З дитинства в нас вселяли думку, що треба думати, перш ніж діяти, що розум важливіший за почуття. «Сім раз відмір, - один раз відріж», - ось головне гасло нашого минулого. Але, хіба за роки дорослого життя, ми не переконались в зворотному, не навчились вірити серцю, спиратись на внутрішнє відчуття, нехтувати іграми розуму? В деяких речах навчились, а в інших, над нами, як і раніше, панують застарілі догми і стереотипи.

Не треба сім разів відміряти НПФ, нам все одно не вдасться відрізати нічого зайвого. Щоб навчитись плавати, треба хоча б по коліна зайти в воду. Щоб зрозуміти роботу НПФ, треба відкрити пенсійний рахунок і покласти на нього принаймні 100 гривень (особливо полохливі можуть обмежитись і 10-ма), а потім подивитись, що з цього вийде.


Я розумію, чому за три роки на Мінфіні було поставлено так мало питань. Питання виникають у процесі дій, роздуми ж породжують тільки сумніви, вагання і страх. Страх змін – ось наша розплата за надмірні роздуми. Потім діти питають нас, чому ми так погано живемо, а ми озираємось навкруги в пошуках причин, бо ще не все відміряли.

Комментариев нет: