понедельник, 25 мая 2015 г.

Мільйони українців залишаться без пенсій.


Українці, чий вік перевищує 35 років, не будуть долучені до участі в другому (обов’язковому накопичувальному) рівні пенсійної системи України, якщо на протязі одного року не приймуть про це самостійного рішення і не звернуться до пенсійного фонду України (ПФУ) з відповідною заявою.

А більшість з них, я впевнений, таки не приймуть і не звернуться. Такий, на жаль, у нас менталітет: насторожено ставитись до будь-яких новацій і побоюватись будь-яких змін.

Суть змін полягає в тому, що частину пенсійних внесків, замість загального котла ПФУ, буде направлено на особисті пенсійні рахунки працюючих, де вони будуть не просто зберігатись, а примножуватись за рахунок інвестування в привабливі українські (можливо і закордонні) активи. Молодше покоління (до 35 років) отримає власні пенсійні рахунки автоматично, а старшим запропонують вибір: залишитись в старій системі чи стати частиною нової.

        Читайте також: "На заміну спецпенсій прийде НПФ".


Наскільки уміло ми зазвичай користуємось своїм правом вибору, давно відомо, тому мій прогноз невтішний: позитивні зміні не зачеплять найбільш консервативний прошарок населення України, який зможе розраховувати лише на досить обмежену державну частку звичайного пенсійного забезпечення.

Позбутись зазначеної халепи можна двома шляхами. Найкраще було б, згадавши, що ми є нацією першопрохідців, творців і новаторів, так змінити власний світогляд, щоб нове і прогресивне тягнулося до нас, як бджоли до меду. Інший шлях – завчасно (інформаційно, психологічно і практично) підготуватись до згаданої пенсійної реформи: http://pensioneriya.blogspot.com/search/label/%D0%9D%D0%9F%D0%A4


Sapienti, - як то кажуть, - sat, а хто потребує пояснень, прошу ставити конкретні питання.

Комментариев нет: