среда, 2 сентября 2015 г.

Питання фінансовому експерту № 43. Альтернативи.

 


Продовження. 

Початок: 




4.     Середньорічна прибутковість у 10% річних одного з НПФ, - це мало. Валюта під матросом показали себе краще.

А я вважаю, що зберегти для власної пенсії навіть 1 000 гривень, не так погано. Гадаю, вони стануть в нагоді, коли сил і здоровя похитнуться. Тим більш, якщо 1 000 гривень вже перетворилась на 2 560 гривень і продовжує зростати. Ви кажете, була альтернатива купити на ці гроші валюту, а я кажу, що альтернатива проїсти їх була вірогіднішею. Більшість людей саме це і зробила. А ті, хто 10 років тому купили валюту, встигли вже не раз її продати і знову ж таки проїсти.
Порівнювати реальне з віртуальним – це розповсюджена методологічна помилка. Саме вона заважає нам вибудовувати власну фінансову (пенсійну) стратегію. Постійно вишукуючи краще, ми робимо його ворогом просто гарного, а в результаті не маємо ні того, ні іншого.

Якісно диверсифікований інвестиційний портфель, повинен мати в своєму складі і те, і інше, і п’яте, і десяте, в тому числі, валюту. Подібний портфель мають НПФ. Сьогодні голова ради того самого фонду зізналась, що валюту вони продали за найвищою ціною ще у лютому, заробивши тим самим за перший квартал біля 18% річних для своїх учасників. Ось така вона, реальність. А теоретики-віртуали, певно, продовжують мріяти про курс 1:50.

Давайте, ще раз. НПФ не вимагає значних внесків, забраних в банків, валюти чи інших інструментів. Йому достатньо віддавати суму, що не впливає на якість життя і не напружує бюджет. Головне – робити це постійно і довго. Таким чином, в ньому накопичиться (а потім і примножиться) те, що ми все одно непомітно для себе, витратили б на поточні потреби. Так, наразі ми маємо значні потреби, але в похилому віці їх не стане менше. На відміну від рівня доходів.

5.     Банківські доходи гарантовані, а пенсійні є випадковими.

Вечеря в тюрмі теж гарантована (памятаєте безсмертну фразу Василя Алібабаєвича?), але ж ми воліємо залишатись на вільних (не гарантованих) хлібах, знаходячи в цьому відомі переваги. Я доволі багато писав про гарантії, тому зараз обмежусь рядками чудової пісні Іллі Кормільцева:

«Нищие моляться
Молятся на
То, что их нищета
Гаранти-рова-на».

Певний сенс існує і у відсутності гарантій, знайомих нам з банківської сфери. За минулі 10 років збанкрутували десятки банків і ні один НПФ. Так, вкладникам повернули їхні кошти, але чи не за наш з вами рахунок? Повернули не рівномірно (багатим більше, бідним менше), а взяли з усіх порівну. Ось, чому так відбувається: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_8812.html.

Відмінності НПФ від банка, звичайно, існують, а про його переваги я відповідав зовсім недавно: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/08/39.html.

6.      НПФ прийнятний хіба що для внесків роботодавця.

Дійсно, це найкраща пропозиція від НПФ, якої вперто не помічають (швидше, не знають) ні роботодавці, ні робітники, але залюбки використовує фінансова еліті. Той же Нацбанк, має найбільший в Україні НПФ. Гадаєте, випадково?

Комментариев нет: