четверг, 3 сентября 2015 г.

Питання фінансовому експерту № 44. Мета НПФ.




Продовження. 

Попередні матеріали: 




Что ж ваши ответы вполне ожидаемы, слышал подобные неоднократно.
В 4 и 5 налицо манипулирование фактами. Конечно, 10% годовых лучше, чем 0, но реально такие "инвестиции" принесли убытки вкладчикам НПФ, так как не покрыли даже инфляцию за рассматриваемый период. А сравниваю я доходность не с виртуальными вложениями , как вы выразились, а с вполне с реальными, которые делал лично. И утверждаю, что за 10 лет вложений в гривневые депозиты под 25% гривневый капитал возрастает в 10 раз (минус инфляция), а НПФ увеличили его в 2,5 раза при удешевлении гривны в 4 раза. Валютные депозиты при грамотной их диверсификации принесли бы еще больше, валюта под матрасом меньше, но надежнее и тоже превысила доходность в НПФ.

Насчет рушащихся банков и про злых богатых, которые получили больше бедных, тоже слышал не раз. И здесь опять манипулирование. Бедные не имели в одном банке сумм,  превышающих 200 тысяч гривен и получают их через ФГВ. Пусть иногда с задержкой и проблемами , но получают. А если бы они разместили  депозит, например в Ощадбанке, то там вся сумма гарантируется государством и такая гарантия ничем не хуже чем "НПФ никогда не банкротится". Да он не банкротится, он просто может потерять часть денег и выплатить на вполне законных основаниях то, что осталось, так как никакой прибыли он не гарантирует. Да, ограничения по структуре активов не позволяют ему терять все деньги (для этого нужно что-то сверхординарное), но часть денег теряет легко (на акциях, например) и в результате получает доходность ниже инфляции.

Я не утверждаю, что НПФ не интересен ни при каких условиях, но даже за рубежом такие вложения называют "инвестиции для ленивых". Основной доход зарубежных НПФ дает фондовый рынок и ипотечные бумаги, в Украине же в ближайшее время таких возможностей не будет. А в депозиты и казначейские обязательства человек и сам вложить может без проблем, так нафига ему еще сотрудников КУА кормить?

Хочу зазначити, що я не веду і ніколи не вів розмову в тому напрямку, що пенсійний рахунок в НПФ – це найприбутковіша інвестиція для пересічних українців. Так деякі чинники дозволяють мати прибуток на пристойному рівні, але мета НПФ інша.

Не є секретом, що на протязі трудового життя людини, через її руки проходять досить значні суми грошей. Проходять майже не затримуючись, як вода крізь решето. У кращому випадку, дещо матеріалізується у неприбуткові пасиви і речі повсякденного використання. Коли ж справа доходить до втрати здоровя і працездатності, всі сподівання покладаються на мізерну державну пенсію.

При цьому, в країні вільно існують гарантовані банківські депозити, «залізна» іноземна валюта, чудові матроси для її зберігання та інші прибуткові фінансові інструменти. Чому вони (принаймні, масово) не використовуються для створення пенсійних накопичень? То люди такі дурні, бо бідні чи такі бідні, бо дурні? Я маю свою відповідь на ці питання, але переадресовую їх критикам НПФ. Хай спробують подивитись на світ не однією, а мільйонами пар очей і відчути його не одним, а мільйонами сердець.

Так, це не їхня справа, на державному рівні, цим повинні займатись законодавці. Вони і займаються. Накопичувальну пенсійну систему, що покликана замінити морально застарілу солідарну, створено і законодавчо закріплено більше 10 років тому. Хай сьогодні працює лише добровільна її частина, вона цілком здатна закласти фінансову основу майбутньому пенсійному достатку. Саме це і є метою НПФ.

Хто обізнаний на інвестуванні і має хист до цієї справи, може займатись нею особисто, на свій власний страх і ризик. НПФ пропонує програму спільного інвестування для всіх інших, - хто хоче, але не може побудувати пенсійний достаток власними силами. Насправді, це пропонує держава, що втомилася тягнути на собі коштовну соціальну сферу. Будьмо певні, рано чи пізно, вона скине з себе цей тягар, переклавши його на нас. Та, чи будемо ми до того готові? НПФ дає нам подібний шанс.


Що потрібно для його реалізації? Майже всі ми в дитинстві мали досвід використання грошових копилок. Без особливої напруги, вони дозволяли нам крок за кроком, монетка за монеткою, втілювати свої маленькі дитячі мрії. Подібний досвім не буде зайвим і в НПФ, бо він працює подібним чином. 

Продовження: Питання фінансовому експерту № 46. НПФ для бідних.

Комментариев нет: