суббота, 16 января 2016 г.

Як отримати власний пенсійний рахунок в НПФ?



Кампанія з безкоштовної видачі особистих пенсійних рахунків  (http://pensioneriya.blogspot.com/2015/06/blog-post_7.html) наповнюється новим змістом.

До речі, не завжди ця процедура є безкоштовною. Пенсійні консультанти (агенти) беруть за свої послуги гроші і, між іншим, правильно роблять. Особливо, коли їхні послуги включають визначення пенсійної стратегії, розрахунок  розміру і періодичності пенсійних внесків, допомогу у отриманні податкових пільг.

В Україні подібних агентів не так багато, але поступово їхні ряди поповнюються. Після певного навчання, долучитись до них можете і ви.

Пенсійні консультанти живуть з оплати своїх послуг, я ж маю інші джерела доходу, тому моя пропозиція і є безкоштовною.

Щодо нового змісту. Наразі (аби полегшити ваш вибір), лідерами ринку і клієнтських симпатій я можу назвати два НПФ: «Соціальний стандарт» і «ОТП Пенсія». Думаю, це не назавжди, тож, коли зявляться нові лідери, я сповіщу і про них.
 Компанії  з управління активами (КУА) названих фондів, дещо відрізняються своїми стратегіями (про це є на сайті), але за отриманим результатом, вони схожі.

За 2014 рік, Соцстандарт заробив для своїх учасників 32% річних, а ОТП – 29%. За перше півріччя 2015 року, у Соцстандартв – 16% доходу, у ОТП – 16,6%.

То що вибрати, Соціальний стандарт чи ОТП Пенсію?

Вочевидь, прибутковість, це ще не все. Чи будемо ми довіряти своєму НПФ? Спочатку, порівняйте їх описи  на сайті Адміністратора: http://acpo.com.ua/.

1.     Опис «Соціального стандарту»: http://acpo.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=3

Ці описи складаються з десятка розділів і найбільш незалежні.
А потім, завітайте на сайти самих фондів і їх засновників.

ОТП Пенсія:

Соціальний стандарт:

Порівнюючи показники прибутковості за останній час, треба зважати на те, що в інші періоди (як минулі, так і майбутні), все може виглядати інакше. Як говорять на фондовому ринку, поточна прибутковість не є гарантією майбутньої.

Мої власні враження.

ОТП більш консервативний, Соціальний стандарт більш активний. У першого, вартість активів майже завжди зростає, у другого можливі періоди зниження вартості. Психологічно, комфортніше перше, але часи зниження дають додаткові можливості для зростання прибутковості. Саме в ці часи вигідно інвестувати ( і нам, і управляючому). В такому разі, наш власний результат може перевершити результат фонду в цілому.

Висновки.

Таким чином, серед цих двох НПФ нема кращого, бо вони різні. Тому є ще одна пропозиція: відкрити пенсійні рахунки і там, і там. Це дасть вам можливість порівнювати їх роботу і з часом, оцінити її не з мого, а з власного досвіду. Обєднати кошти в одному фонді завжди встигнете, а наразі, покладіть яйця до різних кошиків.


Порядок дій описано в попередньому матеріалі: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/06/blog-post_7.html. Там же ви знайдете відповіді на найпоширеніші запитання.  

Комментариев нет: