пятница, 17 октября 2014 г.

Порівнюємо НПФ і накопичувальне страхування-3.


 


Початок тут і тут, а сьогодні порівняємо порядок внесення коштів в НПФ і СК.

Зазвичай, страхові внески робляться раз на рік. Іноді їх можна розбити на 2 (раз на півроку), 4 (раз на квартал), 12 (раз на місяць) платежів. Розбивка буде коштувати на кілька відсотків дорожче. Коли дату чергового внеску прострочено, дія страхового полісу призупиняється. Якщо з застрахованою особою в цей час станеться страхова подія, ймовірніше всього, страхової виплати не буде. Тому порушувати строки не бажано. Це положення достатньо сильно дисциплінує страхувальника, хоч і накладає на нього доволі жорсткі зобовязання. Але вибору немає.

В скрутній фінансовій ситуації, страхувальник може звернутись до СК з проханням дещо змінити в договорі страхування. Варіантів змін може бути декілька. Серед них – зупинка чи закінчення дії договору, кредит за рахунок викупної суми, тощо. Всі вони несуть з собою додаткові втрати. У всякому разі, ці зміни вимушені і нікому не вигідні.

Тим не менш, жорсткі умови договору дозволяють страховій компанії почуватись впевнено і не залежати від обставин і примх страхувальників. Застрахованій особі це дозволяє, за будь-яких обставин, витримати графік і досягти намічених цілей.


Кожен НПФ має кілька власних схем внесення коштів. Вкладник вибирає з їх переліку більш прийнятний. Найчастіше – це вільний варіант, що означає будь-яку суму, з будь-якою періодичністю. Але є і інші, де чітко вказано періодичність, розмір суми чи відсоток від зарплатні. В процесі дії пенсійного контракту, пенсійні схеми дозволяється змінювати. В принципі, це означає повну свободу для вкладника і деяку непевність для самого НПФ. Бо з такою свободою, йому, на відміну віл СК, досить важко планувати майбутні грошові потоки.

Страхові внески краще робити один раз на рік, заздалегідь готуючись до цієї дати. Пенсійні внески краще робити щомісяця і автоматично, написавши відповідну заяву у бухгалтерію чи свій банк.


Про що говорить порівняння? У страхуванні все жорстко: плати або втрачай. У НПФ все вільно: роби, як хочеш (це твій рахунок, твоя пенсія і твоя власна відповідальність: як внесеш, так і одержиш). Для людини зі слабким характером, краще мати договір з СК, для вольової людини – з НПФ. А як передбачити своє фінансове майбутнє? Для цього треба не обмежуватись ні СК, ні НПФ, а підходити до власних фінансів комплексно, плануючи їх завчасно і надовго. Як це зробити? Звертайтесь до фінансових консультантів, що володіють значним арсеналом інвестиційних інструментів.

Комментариев нет: