среда, 26 августа 2015 г.

Питання фінансовому експерту № 40. Податкові пільги ФОП.


Здравствуйте, Сергей.
Расскажите, пожалуйста, подробнее про налоговые льготы для ФЛП, который решил открыть счёт в НПФ. Каким образом получить свои 15% назад в конце года и другие льготы, если есть? 

15% від внесків в НПФ, держава дійсно повертає. Але повертає з тієї кишені, в яку до того збирала податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), співставляючи його розмір з сумою пенсійних внесків. Хто платить ПДФО, той має звідки повертати; хто ПДФО не платить, лишається поза пільгою. Майже, як в дитячій приказці: ти воду не носив, пічку не топив, кашу не варив, - не буде тобі вечері.

Фізичні особи підприємці (ФОП) платять не ПДФО, а єдиний податок, що надходить зовсім до іншої кишені держави, тож і пільги фактично не мають. Чи це справедливо? Законодавці виходили з того, що підприємці, на відміну від найманих працівників, мають більше можливостей для фінансового забезпечення власного пенсійного віку. 

Думаю, що деяка правда в подібних розсудах є. Чи можна з цим положенням посперечатись? Звісно, можна, але для того треба мати певну силу. Коли вкладниками НПФ стануть десятки тисяч ФОП і разом заявлять про свої права, така сила зявиться.

Без обєднання, лишається тільки один шанс. Учасником НПФ може бути сам ФОП, а вкладником для нього хай стане хтось з його родичів першого ступеню спорідненості (подружжя, діти, батьки), що ПДФО платять і право на пільгу мають. В такому разі, вкладник отримає не 15%, як за себе, а 7,5%, як за рідних. Думаю, це теж вихід.

Взагалі, треба розуміти, що на один пенсійний рахунок в НПФ, може припадати кілька пенсійних контрактів і, відповідно, кілька вкладників. В кожному подібному випадку, може бути складено індивідуальний пенсійний план, але то вже справа пенсійного консультанта. Він же допоможе повернути 7,5% або 15% від пенсійних внесків.

Справа ця має деякі важливі тонкощі, але в цілому, виглядає просто. На початку наступного року (зазвичай, до 1 квітня) треба правильно заповнити податкову декларацію і додати до неї копії паспорту і коду, копію контракту з НПФ, копії платіжних документів і довідку з місця роботи про заробітну плату. Все це здається до своєї податкової адміністрації, і через 60 днів кошти надходять на вказаний вами рахунок.

Процедура виглядає дещо громіздкою, але це не причина від неї відмовлятись. Повернуті гроші варто додати до свого пенсійного рахунку, аби вони не розчинились безслідно в купі з іншими прибутками.


До речі, в моїй сімї – лише одна людина має право на податкову пільгу. Саме від її імені і робляться пенсійні внески за всіх інших. Виходить непогано.

Комментариев нет: