пятница, 28 августа 2015 г.

Як технічно долати інфляцію.



Продовження. Початок тут: Як інфляція спалює нашу свідомість.

Технічні засоби подолання інфляції лежать на поверхні, вони нівелюють її силу і створюють енергію для більш важливих внутрішніх змін.

Не треба демонізувати інфляцію, визначаючи її, як глобальне знецінення грошей. Насправді, це просто поступове підвищення цін на окремі товари і послуги. На мій погляд, подібне підвищення є показником і наслідком розвитку суспільства, зростання добробуту і споживчих стандартів населення. Уявімо, що всі ціни залишаються стабільними. Як, за таких умов, підвищити доходи населення, чим забезпечити матеріальну мотивацію до сумлінної праці? Моральна, як це було в СРСР, не змогли забезпечити продуктивність праці на рівні з капіталістичними країнами.

Тепер – до діла.

1.    Шукаємо нові можливості і додаткові джерела доходу, за рахунок котрих підвищуємо власні доходи випереджаючими темпами по відношенню до інфляції. Раджу завести облік всіх доходів, а також, розділити їх на активні (від праці) і пасивні (від інвестицій).

2.    Інвестуємо гроші в активи, здатні забезпечити прибуток на рівні інфляції. Це можуть бути банківськи депозити, орендна нерухомість, цінні папери (акції і облігації), інститути спільного інвестування (інвестиційні і пенсійні фонди, накопичувальне страхування життя), а в першу чергу – бізнес.

3.    Індексуємо пенсійні, інвестиційні, страхові внески у відповідності до інфляції, тобто регулярно збільшуємо їх на відсотки зростання цін. Це компенсує зменшення купівельної спроможності наших накопичень за рахунок інфляції.

4.    Купляємо пасиви, що за нашими розрахунками, мають збільшитись в ціні (певна нерухомість, вироби мистецтва, предмети антикваріату і колекцювання).

5.    Регулюємо споживання, але не в плані його обмеження і економії. Наша мета - збільшити відношення пасивних (інвестиційних) доходів до загальних витрат: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_8812.html.

6.    Зважено і помірковано створюємо товарні запаси, враховуючи терміни їх зберігання, власні норми споживання, моральне і матеріальне старіння.

7.    Складаємо і регулюємо власний споживчий кошик. Безперечно, він буде відрізнятись від держстатистичного. Регулювання полягає в тому, щоб оперативно заміщувати дорожчі товари більш дешевими аналогами.

8.    По можливості, переводимо грошові розрахунки у бартерні (обмінні) операції. В Україні існують банки часу, де широко використовується обмін годинами.

9.    Оптимізуємо податки, при нагоді, застосовуємо податкові пільги. Наприклад, - такі: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/05/2015.html.

10.                       Опановуємо перспективні професії, затребувані ринком праці, прогнозуємо у яких галузях господарства, зростання рівня оплати праці буде найбільшим.

По великому рахунку, ми могли б обмежитись першим пунктом, бо він найважливіший. Ціни не можуть зростати без відповідного зростання прибутків. Проблема в тому, що ціни зростають більш-менш рівномірно і для всіх, а прибутки ростуть у тих, хто не чекає їх збільшення, а робить це самотужки.

Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам, бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а хто стукає відчинять йому. (Від Матвія 7:7,8)

В першу чергу, це стосується інвестицій. Створюючи первинні грошові поток інвестиційних внесків, ми саме шукаємо, стукаємо і просимо, отримуючи у відповідь вторинні потоки енергій у вигляді зростання наших статків.


Що дуже важливо, відбувається це зростання на індивідуальній основі, безвідносно до загальної ситуації в суспільстві і державі.

Комментариев нет: