четверг, 20 ноября 2014 г.

Про контроль і вищу волю.


Один з читачів прореагував на мій матеріал про страхування життя такими словами.

Статья относительно правдивая и описанная ситуация относительно реалистичная. Но... всегда рискованно вкладывать деньги в те инструменты, которые вы не можете контролировать. Страховые компании относятся к тем инструментам, которые трудно, даже невозможно контролировать. В СК вашими деньгами будут пользоваться другие люди, они заберут себе львиную долю прибыли, которую принесут им ваши деньги. 20 лет, это очень большой срок. Случиться может многое. Оглянитесь в прошлое на 20 лет. Сколько событий произошло за это время. Лучше вкладывать деньги в инструменты, которые вы можете контролировать, например недвижимость.

Довгий час я тримався схожої думки, вважаючи, що досконале знання інвестиційного інструменту і повний контроль вкладених в нього грошей, є запорукою успіху і оберегом від обману.

Як фінансовий експерт, я мав право так говорити, бо не раз ставав свідком дивної легковажності у фінансових питаннях з боку пересічних громадян. І ось вони відповідають мені моїми ж словами. Це змушує замислитись, чи дійсно контроль настільки важливий, як це видається.

Що занадто, то не здраво, - думаю я і пригадую, що контроль не може бути самостійною метою; врешті, це просто один з інструментів (шляхів) її досягнення. Не завжди ідеальний, до речі, як наприклад, у сімейних відносинах.
Тож і тут, як завжди, потрібен певний баланс між контролем і довірою. А може і не довірою, а результатом. Хіба, скажімо, страхові компанії життя не досягають декларованих цілей на протязі багатьох років? Чи треба нам в усіх подробицях знати, як вона це роблять? Мені, як фахівцю, дійсно треба, а звичайному страхувальнику, може і зайве.


Є в цьому питанні ще один нюанс – метафізичний. На все – воля Всевишнього. Як треба буде, то і на рівному місці спіткнешся, а як не треба, то і з води сухим вийдеш. Вищу волю краще враховувати, ніж перебивати власним контролем. Здоровіше будемо.

Комментариев нет: