пятница, 9 января 2015 г.

Нові старі поради Кійосакі і ми.


Сьогодні я прочитав про нову книжку Роберка Кійосакі «Другій шанс: для ваших грошей, вашого життя і нашого світу» («Second Chance: for Your Money, Your Life and Our World»), в якій він пропагує кілька речей.
1.    Прийде час, коли всі валюти стануть папірцями, тому треба купувати золото.
2.    Золото – це не інвестиції, а страховий поліс на випадок знецінення грошей.
3.    Борги – це добре, бо дозволяє купити золото, а потім розрахуватись знеціненими доларами.
4.    Цінні папери – це погано у порівнянні з чимось реальним. Краще інвестувати в сировину і землі з корисними копалинами.

З точки зору енергетичної теорії достатку (про яку я коротко написав тут: Прогноз на 2015 та наступні рокі, а скоро опублікую докладніше), як раніше, так і зараз, Роберт все робить правильно. По-перше, у будь-яких ситуаціях, він демонструє внутрішній оптимізм і нікого не звинувачує. По-друге, він завжди діє, при чому, - діє в протифазі до зовнішньої ситуації, поширених рекомендацій фінансових експертів і поведінки масового інвестора. Тим самим, він не входячи у протиріччя з вищою (Божою) волею, створює різницю потенціалів, що надає йому додаткову енергію. Ця енергія і робить його багатим та успішним.

Але чи можуть похвалитись тим самим, його численні читачі і послідовники у багатьох країнах світу? Гадаю, що ні. В противному разі, у світі виникла би відповідна тенденція, що з часом, первинну різницю потенціалів звела би нанівець. Коли один воїн у військовому строю іде не в ногу, це всім помітно; коли не в ногу починають іти всі інші, поняття змінюються, і знову всі починають іти в ногу.

Припускаю, що даючи свої поради в чисто економічній площині, Роберт і сам недооцінює свій внутрішній стан, тож і не акцентує на ньому увагу. Послідовники ж, крім економіки нічого не бачать, не виходять за її рамки і відповідно, не досягають подібних результатів.

На жаль, перефразовуючи латинський присів, можна сказати: що дозволено Кійосакі, то не дозволено пересічному інвестору. Не дозволено в силу меншого масштабу особистості, нижчого щаблю розвитку, менш досконалого світогляду.

Такі висновки. А зізнаймось, багато хто з нас вважав, що в умовах України поради Роберта Кійосакі не працюють. Чи не так?

Тепер – стосовно конкретних порад. Так, вони прийнятні для самого Роберта і схожих на нього людей. Схожих не зовні, а енергетикою, частотою внутрішніх вібрацій. Інші не зможуть ними скористатися. Але певна користь є і для них. Повчимося саме принципам, на яких побудовано ці поради. Не робити те, що всі; слідкувати за ринками, позитивно сприймати будь-які зміни, активно діяти зовні, залишаючись пасивним спостерігачем в душі, тощо.


Я давно примітив, що книги Кійосакі для мене – це джерело не готових рішень, а ідей, задумок і творчих підходів до вирішення конкретних питань. Тепер я бачу і підгруддя тих вражень.

Комментариев нет: