понедельник, 12 января 2015 г.

Питання на Мінфіні – 11.3. Що нам дає перестрахування?






На сайті Мінфін існує рубрика "Питання експертам". Тут можна задавати питання, пов'язані з недержавним пенсійним забезпеченням, на які я намагаюся відповідати. Нижче - черговий з них.

Як я розумію, будь-які інвестиції це певний ризик. І якщо СК каже: «Не переживай, навіть якщо ми інвестували твої гроші невдало, то від цієї невдачі, ми все одно, перестрахувалися в іншій СК», то НПФ каже, що держава заборонила йому оголошувати себе банкрутом. А якщо він все-таки невдало інвестує мої накопичення і вони пропадуть, де він їх візьме, щоб віддати мені? Роз'ясніть цей момент, будь ласка.

Спасибі за цікаве питання, - побільше б таких. Багато соромляться питати про подібне, а ви - молодець.

Я вже писав якось, що за будь інвестицією коштує бізнес: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_3.html  Це було коротко і, мабуть, не зовсім зрозуміло. Давайте поговоримо докладніше про бізнесах СК і НПФ. Це буде перша моя відповідь на ваше запитання.

Як ми розуміємо фразу «перестрахуватися в іншій СК»? Підозрюю, що - по-різному. Я дам свій варіант відповіді на це питання. І це буде другий моя відповідь на ваше запитання.

Третім відповіддю стане розмова про банкрутство. Чому банки банкрутують досить часто, чому страховики кажуть, що за 200 років не збанкрутувала жодна зі страхових компаній життя і чому НПФ не може стати банкрутом за визначенням.

Відповіді з'являться послідовно, але не відразу, а поступово. 


Першу частину відповіді опубліковано тут: pensioneriya.blogspot.com/2014/12/111.html

Другу частину відповіді — тут: 
pensioneriya.blogspot.com/2014/12/112.html


Що нам дає перестрахування?

По своїй суті, перестрахування – це страхування в складчину. Коли у однієї страхової компанії (СК) не вистачає ресурсів для забезпечення певного потоку страхових полісів, вона долучає для допомоги колег. Не вистачати може багато чого: грошей, фахівців, продуктів, інфраструктури, досвіду, авторитету, адміністративного ресурсу, реклами, тощо.

У найпростішому випадку, СК ділиться з перестрахувальником одержаними страховими внесками, а взамін одержує страхове покриття відповідних ризиків. У крайніх випадках, СК може покласти майже весь процес страхування на перестрахувальника, залишаючись при ньому лише центром продажу (агентом, брокером), або віддати на перестрахування мізерну частину свого страхового портфелю, аби лише мати право користатись його гучним імям, у справі побудови власного іміджу. Тому, в кожному окремому випадку, можна поцікавитись у СК, як саме вона перестрахує ваш поліс і яку частину своєї відповідальності віддасть, так би мовити, субпідрядникам. А то може вийти, як у давній мініатюрі Аркадія Райкіна «Хто пошив костюм»?: https://www.youtube.com/watch?v=heUq31_Zyd0

Перестрахування відкриває перед спільнотою страховиків досить широке поле можливостей, як законних (а хто ті закони пише?), так і тіньових схем. На мій погляд, тут присутні риси глобальної картельної змови страховиків проти страхувальників. При цьому, страхувальники одержують підвищення надійності за рахунок не зовсім відповідного збільшення ціни. Питання у тому, а чого, власне, прагнемо ми, рядові страхувальники, - зниження цін на послуги, чи підвищення їхньої якості. Практично, у своєму житті ми вже бачили і те, і інше, не завжди, правда, уміючи розрізняти їх одне від одного.

Можна припустити, що люди з достатком будуть готові переплачувати за якість, а менш забезпечене населення воліло б розумного балансу. У даному випадку, терези схиляються у бік заможніших. Страховики, звичайно, це розуміють, тому здороження своїх послуг особливо не афішують, виставляючи не перший план збільшення надійності.

Але істинна надійність страхування з залученням перестрахувальника не в тому, про що каже реклама, повторена автором питання. Вона – в корпоративній солідарності страховиків, що в разі необхідності, рятує їх від негараздів. За рахунок страхувальників, звичайно.

Я вже зазначав у ранішніх матеріалах, що майстерність інвестування не є сильною рисою страхових компаній, а тому не дуже коректно порівнювати, як рекламні посилання СК і НПФ, так і результати їхньої інвестиційної діяльності, бо принципи заробітку у них різні.


Перейматись вибором між СК і НПФ для цілей пенсійного забезпечення, теж не обовязково; краще мати у своєму портфелі і те, і інше. Обидва ці інструменти надійні, просто – кожен по-своєму.


Комментариев нет: