вторник, 13 января 2015 г.

Питання на Мінфіны-12. Про ПриватФонд і не тільки.

Сергей Ждан

Чергове питання і моя на нього відповідь на сайті Мінфін.


Добрий день.
Сергій, підкажіть, хочу почати думати про пенсію разом з недержавним ПФ і вибрав ПриватФонд, що Ви думаєте про цю організацію?
Спасибі.


Про ПриватФонд і не тільки.

Доброго дня, Андрію.

Головне в даній справі те, що ви вже прийняли рішення стосовно НПФ. Другій важливий момент – забезпечення регулярності ваших внесків. 

Як на мене, їх можна робити раз на місяць, а з точки зору енергетики, - ще частіше. Докладніше про це можна прочитати тут: Прогноз на 2015 та наступні роки, а якщо коротко, то постійний грошовий потік створює різницю потенціалів між собою і застиглою економічною ситуацією в країні. Ця різниця, як нам відомо з фізики, створює енергію, що насичує ваше життя і дозволяє досягати власних цілей.

Перерахування коштів краще зробити автоматичним, створивши відповідний алгоритм в інтернет-банку чи написавши заяву у його відділенні.

Тепер – про вибір НПФ. Це важливо, але не критично. Тим більш, нема потреби спиратись на чиюсь сторонню думку (хоча б і мою). Краще одержати власний досвід. Важливо знати, що в будь-якій момент ви можете перевести свої пенсійні накопичення в інший НПФ. З одного боку, це положення закону робить наш вибір більш вільним, з іншого, - надає додаткової мотивації керівництву НПФ до сумлінної праці.

Ваш вибір я не заперечую, але рекомендую водночас відкрити пенсійні рахунки ще в двох-трьох принципово інших фондах. Істина, як відомо, пізнається у порівнянні, ось його ви і зробите самостійно. Через 2-3 роки спостережень, ви вирішите, який з НПФ вам більше до вподоби і зможете обєднати в ньому кошти з інших фондів.

Але з обєднанням можна і не поспішати. По-перше, ніхто не відміняв диверсифікацію, тобто розкладання яєць по різних кошиках. По-друге, є методика портфельних інвестицій, яку з деякими припущеннями можна застосувати і в НПФ. З часом, я розповім про неї окремо. Суть в тому, щоб вибрати НПФ з різними (протилежними) стратегіями інвестування і робити до них внески, притримуючись певних пропорцій. Згодом, коли за рахунок різних інвестиційних успіхів пропорції зміняться і баланс порушиться, треба проводити ребалансування, повертаючись до попередніх пропорцій. Але це – трохи пізніше, коли виникне таке бажання.

Що значить різна стратегія інвестування? Про неї можна прочитати в інвестиційній декларації НПФ. Це - певне завдання з визначеними параметрами інвестування, що Рада фонду надає управляючий компанії (КУА). Також, стратегію можна розпізнати в квартальних звітах управляючого і складі інвестиційного портфелю НПФ.

Більш агресивні НПФ мають велику частку акцій, що можуть періодично, як падати, так і злітати в ціні. Тут збільшений ризик, але і потенційні доходи теж вищі. Більш консервативні НПФ орієнтуються переважно на інструменти з постійною і помірною доходністю (облігації, депозити). Там нема ні злетів, ні падінь, а є більш-менш рівномірне зростання.

ПриватФонд – специфічний НПФ. Його автоматичними учасниками стають майже всі працівники підприємств групи Приват з партнерами. Відмовитись чи змінити НПФ, для них проблематично. Звідси і стратегія.

Кілька років я був учасником і вкладником цього НПФ, але потім поміняв його на інший. На мій погляд, корпоративні інтереси його засновника перевищували мої інтереси вкладника. Але свій досвід я отримав. Отримайте його і ви, шкоди не буде.


Можна було б дати поради щодо інших НПФ, але краще зробить вибір самостійно. Повірте, від не найкращого вибору, багато ви не втратите. До того ж, хто його знає, той найкращій вибір? Тільки час.

Комментариев нет: