пятница, 16 января 2015 г.

Питання на Мінфіны-13. Три закони Ньютона для страхування?


Чергове питання на Мінфіні знову стосується страхування життя.

Здрастуйте Сергій.
 Мені запропонували зробити накопичувальну страховку на дитину на 16 років і на мене з дружиною на 20 років, сума щорічного внеску 5000 грн на кожного, наприкінці термінів обіцяють від 15% мінімум дохід і + страхові виплати по хворобах і різним нещасним і виробничими травмами і. т.д.
Пропонують три варіанти страхових компаній Юпітер, Класик і Аегон. Я вже втратив гроші вкладені в банк, і тепер побоююся будь-яких вкладень.
Підкажіть як правильно вчинити? Варто страхуватися чи ні?

Три закони Ньютона для страхування?

По-перше, не слід приймати будь-які рішення під тиском. Вчиняти такий тиск, страхові агенти вміють, але в подібних випадках, можна діяти у відповідності до законів природи.

Взяти хоча б відомі нас закони Ньютона.

Людина, як матеріальний об’єкт, знаходиться у стані спокою або рівномірного руху по життю, поки діючи на неї зовнішні сили відсутні або врівноважені. Це відповідає першому закону Ньютона.

Страховий агент, бажаючи направити рух людини у вигідний для себе бік, застосовує до неї  певну силу. Він може інформувати, просити, переконувати, вмовляти, лякати, погрожувати, тощо. Прискорення, що в результаті застосування цієї сили, отримає людина, згідно з другім законом Ньютона, буде прямо пропорційне застосованій силі і зворотно пропорційне масі тіла людини. Під розміром сили, будемо розуміти наведені вище її різновиди, а під масою – рівень фінансової обізнаності і психологічної стійкості людини.

Люди відрізняються масою, але і агенти володіють різними арсеналами силових засобів. Ніколи не можна бути впевненим, що не знайдеться сила, здатна перебороти нашу масу. Тому, покладаючись на третій закон Ньютона, згідно з яким, сила дії завжди дорівнює силі протидії, треба знайти в собі адекватну силу протидії. Скоріш за все, треба шукати несиметричну відповідь. Ви, Руслане, її знайшли, звернувшись за порадою до фахівця (тобто, до мене) і виказавши своє побоювання можливої втрати коштів.

Ось така, бачите, цікава гра розгортається на шаховій дошці вашого життя. Хто в ній переможе? Сподіваюсь, що буде знайдено достойний компроміс для всіх сторін.

Запропоноване вам, Руслане, накопичувальне страхування життя – це легальний, надійний і достатньо прибутковий фінансовий інструмент. Але застосовувати його у відриві від інших, не зажди доцільно і ефективно. Уявімо, що на столі хірурга перед початком  операції, лежить один скальпель. Або – одна голка з ниткою. Або один пінцет. Чи зможе він досягти мети операції з таким спорядженням? Не поспішаймо з відповіддю, бо вона залежить від багатьох, поки що невідомих нам чинників: виду операції, умов її проведення, стану хворого, фаху помічників та іншого. В одному випадку, треба розрізати, в іншому – зашити, ще в іншому – вилучити.

Проблема страхових агентів в тому, що вони поспіхом беруться за вирішення будь-яких фінансових проблем клієнта, маючи на озброєнні усього один фінансовий інструмент (хотя і кількох різновидів). Іноді вони можуть вгадати, іноді на їхньому боці везіння, іноді вони, як не допоможуть, так принаймні не нашкодять. В інших випадках бувають втрати грошей та нервів, а ще гірше – розчарування в інвестиційних програмах і фінансовій діяльності взагалі.
Ваш випадок треба розбирати окремо, але деякі підозрілі риси впадають у очі відразу. Чому треба страхувати одночасно всю сімю? Чому обіцяють 15% доходу (за законом – не більше 4%)? Чому страхові внески для всіх однакові? Чому пропонують вибір між компаніями, а не між конкретними страховими програмами?

Якщо розбиратись не хочете, якщо не впевнені в існуванні такої потреби, якщо мало знаєте про цей інструмент, - не поспішайте. У всякому разі, не починайте з того, що не зможете змінити на протязі 20 років. Є більш прості накопичувальні програми і є більш гнучкі варіанти захисту. Дізнайтесь про них більше.






Комментариев нет: