понедельник, 9 февраля 2015 г.

Недержавні пенсійні фонди у дзеркалі девальвації.

Динаміка ВЧА/акція


Зайшовши сьогодні на сайт однієї з КУА (компанії з управління активами), я був приємно вражений свічкою, яку запалив графік чистої вартості ОПА (одиниці пенсійних активів) мого НПФ. Практично за день вартість фонду, - а відповідно, і вартість моєї частки в ньому, - зросла більш, ніж на 20%. Що сталося, невже управляючий продав душу дияволу, - грішним ділом подумав я. Але – ні, управляючий залишився добрим християнином, а справа виявилась у різкій зміні курсу гривні. Звичайно, поки що зарано робити спішні висновки, але сам випадок показовий.

У зв’язку з роботою НПФ, «фінансово підковані громадяни» часто ставлять питання про інфляцію і девальвацію: як, мовляв, реагують на них наші пенсійні активи, чи не обернуться вони  через 10-20-30 років на придорожню пилюку, чи збережуть свою купівельну спроможність. Зазвичай, самі ж на них і (відомо, як) відповідають. До понять подібного штибу людей, можна було б застосувати термін «вулична (базарна, трамвайна) фінансова грамотність», якби їх не було так багато. Народ ображати не можна, але звертати його увагу на деякі моменти таки варто. Один з таких моментів відбувається на наших очах у яскраво визначеній формі.

Я вже неодноразово звертав увагу на той факт, що і девальвація, і інфляція впливають в основному на готівку, матеріальні ж активи піддаються їм менше. А тому і не варто робити грошові накопичення власне в грошах, краще придбавати на них активи. В принципі, це і без мене багатьом відомо. Біда в тому, що не всі активи мають прийнятні для широкого загалу характеристики, насамперед, вартість. Тому і точаться суперечки, що краще, золото чи нерухомість, акції чи облігації, депозити чи страхові поліси, бо купити весь ринок одноосібно, ніяких коштів не вистачить.

Ось тут і стає в нагоді НПФ, що за рахунок об’єднання коштів сотень і тисяч учасників, може дозволити собі купівлю найкращих вітчизняних активів або їх часток. Фахово створений портфель активів, спроможний сам протистояти і інфляції, і девальвації, в прикладі чого, сьогодні всі ми маємо нагоду переконатись. Ви скажете, що зростання активів не відповідає на 100% знеціненню гривні, але в добре диверсифікованому портфелі таке і неможливо, бо він повинен захищати наші збереження від усіх негараздів в комплексі і одночасно.

На 100% від зростання курсу долара,захищений тільки сам долар. Але ж існують і інші ризики. Припустимо, що на всі свої гроші ми купимо саме (і тільки) долари. Коли подібний крок робить одна людина, вона може виграти чи програти, - загальний хід речей від цього не зміниться. Коли те саме роблять всі або майже всі, рух грошей уповільнюється і зупиняється. Те, що називають кров’ю економіки, припиняє постачання їй живильні речовини. Годі питати, у що обернеться така економіка, і чого будь варті ті зеленуваті папірці за відсутності хліба і молока. Купимо? У кого і за яку ціну?

Так, НПФ – своєрідний інструмент, і цілі його обмежені. Але він гнучкий, універсальний і здатний витримати навантаження, що не під силу іншим. Маємо це враховувати.

Комментариев нет: