понедельник, 16 марта 2015 г.

Питання на Мінфіні-18. ПФУ чи НПФ?


Добрый день. А если возник вопрос что понадобились деньги на лечение гипертония 3 степени 2 риск. Обязаны ли отдать деньги с пенсионного фонда? Как быть в таких ситуациях, или в каких случаях возможно забрать? 

Для кожної інвестиції,  поряд з такими відомими параметрами, як прибутковість і надійність, існує поняття ліквідності. Це означає можливість досить швидко перетворити свої інвестиційні активи в готівку (вийти з інвестиції). Не досить досвідчені інвестори часто не враховують у своїх розрахунках таку можливість, і не готуються до неї. Особливо це стосується бізнесу, якій достатньо легко започатковується, а потім не може бути просто завершений без суттєвих втрат.

Чи можна розглядати внески на пенсійні рахунки у НПФ, як інвестиції? З одного боку – так, з іншого – ні. Чому так, сподіваюсь, зрозуміло, а от чому ні? Тому що інвестування взагалі, - це вкладення коштів (і не тільки коштів, але і інших активів) з метою одержання прибутку. Прибуток – головна мета інвестиції.

А для чого призначений недержавний пенсійний фонд, яка його мета? Для фінансового забезпечення життя у похилому, читай, непрацездатному віці. Це основна ціль, задекларована  Законом про недержавне пенсійне забезпечення. Можуть бути і інші, наприклад, створення сімейного капіталу або формування спадщини. Але у будь-якому разі, на першому місці стоїть завдання збереження купівельної спроможності накопичень з мінімальними ризиками і максимальній надійності.

Тому, порівнювати НПФ доцільніше не з такими інвестиційними інструментами, як нерухомість, цінні папери, банківські депозити, тощо, а з державною пенсією. 

От і порівняємо.

  1. У Пенсійному Фонді України (ПФУ) раз на місяць вноситься певний відсоток від заробітної плати. Суму і періодичність внесків у НПФ визначає сам вкладник.
  2. Права на пенсію з ПФУ, людина отримує при досягненні пенсійного віку, за наявності певного страхового стажу. Право на пенсію з НПФ зявляється на 10 років раніше, і без будь-яких додаткових умов.
  3. Розмір пенсії з ПФУ визначає держава. Розмір пенсії з НПФ, майбутній пенсіонер має можливість спланувати і забезпечити заздалегідь.
  4. Пенсія з ПФУ закінчується зі смертю пенсіонера. Пенсію з  НПФ платиться, поки на пенсійному рахунку є гроші. Зі смертю пенсіонера, залишки передаються спадкоємцям.
  5. Завчасно отримати бодай-які кошти з ПФУ, неможливо. Забрати накопичення з НПФ до строку, можна при виїзді на постійне місце проживання за кордон або у разі тяжкого захворювання (інфаркт, інсульт, онкологія) чи набуття першої групи інвалідності.
Як бачите, це не просто відповідь на ваше запитання, а порівняння альтернатив. Дуже часто ми намагаємось порівнювати не порівнювані речі, бо прагнемо отримати все і зразу, заволодіти універсальним інструментом на кшталт чарівної палички. Дійсно, в казках таке зустрічається. Але в реальному житті, більш ефективною виявляється спеціалізація.

Подібна ситуація склалась і з НПФ. Вона природна, бо інструмент це для нас новий, не звичних, і ми намагаємось порівнювати його з більш знайомим.


Дійсно, про яку ліквідність можна говорити по відношенню до пенсії, які взагалі можуть бути причини довчасної її ліквідації? Купівля нового телевізора, ремонт даху, весілля сина, народження онука? Ці речі важливі, але фінансового забезпечення майбутнього, вони не вирішують. Тільки реальна загроза життю варта подібної жертви, бо мертвим пенсія не потрібна, а живим і непрацездатним без неї не обійтись.

Комментариев нет: