четверг, 19 марта 2015 г.

Питання на Мінфіні-19. Перехід з НПФ до СКЖ.


Человек, был участником корпоративного НПФ Нацбанка, попал под сокращение (Донецк), может ли он перевести свои деньги, кроме другого НПФ, в компанию по страхованию жизни, заключив договор с ней на срок от 10 лет?

Дійсно, наразі в НБУ йдуть масові скорочення працівників, які булі і скоріш за все, лишаються учасниками корпоративного НПФ НБУ. За законом, вони мали б перевести свої пенсійні накопичення в інший НПФ, але досі ніхто цього не робив, бо всім було вигідно нічого не змінювати. Але, починаючи з четвертого кварталу минулого року, ситуація змінюється. Внаслідок, корупційних скандалів, про які писали ЗМІ, вартість активів НПФ НБУ почала падати. Одночасно зменшились внески і збільшились пенсійні виплати з переведеннями до інших фондів. Тож не дивно, що поінформовані люди замислились над збереженням набутого раніше. Нічого не можуть подіяти лише ті, хто продовжує працювати і НБУ, для них перехід в інші НПФ неможливий.

Процедура зміни НПФ досить проста і будь-якій Адміністратор легко з нею впорається. Я теж можу допомогти швидко все влаштувати. Інша справа – переведення до страхової компанії життя (СКЖ). По-перше, учасник НПФ повинен досягти відповідного пенсійного віку. По-друге, на встановлення цього віку, відводиться термін у два місяці, і не менше. По-третє, попередньо він має укласти к СКЖ угоду про довічне пенсійне страхування (так звані, пожиттєві ануїтети). Така угода суттєво відрізняється від звичайного, і для багатьох вже звичного, довгострокового накопичувального страхування життя.

Один з моїх НПФ подібний досвід має і згоджується ним ділитися. Для нього все просто і зрозуміло. Як буде вести себе страхова компанія, мені поки не ясно. Близько тижня тому, я направив керівництво однієї з моїх СКЖ листа, з проханням докладніше описати саме цю процедуру. Після отримання відповіді, поділюсь нею з читачами.

Поки що, можу обережно (!) порекомендувати перевестись з НПФ НБУ до іншого фонду, і вже в ньому чекати досягнення віку, що дозволить перейти до пожиттєвих ануїтетів в СКЖ.


Якщо ж мова йде про те, щоб направити пенсійні накопичення з НПФ в СКЖ, в якості чергового внеску по будь-якому, відмінному від пожиттєвих ануїтетів, договору страховоння, то подібна операція законом не передбачена.

Продовження питання:

1. Питання на Мінфіні-19.1. Пасивне управління НПФ.

Комментариев нет: