четверг, 19 марта 2015 г.

Питання на Мінфіні-19.1. Пасивне управління НПФ.



Початок питання:



Есть ли у человека возможность, в случае перевода денег в другой НПФ, больше не платить, а оставить эту сумму до достижения пенсионного возраста? Или он обязан делать регулярные платежи? Как можно от Вас получить рекомендации, именно, по НПФ, о котором Вы говорите. Так как для меня, как раз все понятно с СКЖ, а НПФ темный лес :)

На відміну від СКЖ, НПФ не вимагає регулярних і взагалі, будь-яких внесків, крім першого. Порожній контракт, де нема ані копійки, через рік може бути анульований. Зазвичай, ніхто навіть це не робить, сподіваючись на зміну ставлення у майбутньому і на введення другого (обовязкового накопичувального) рівня пенсійної системи, коли свій НПФ буде у кожного працюючого.

При підписанні контракту, людина сама визначає розмір і періодичність поповнення свого пенсійного рахунку. Для самодисципліни можна визначити якісь цифри, але санкцій за їх порушення не існує. Таким чином, це особиста відповідальність перед своїм майбутнім і більш нічого.

Випадки, коли вкладником НПФ є не сам учасник, а його роботодавець, трапляються все частіше, бо розумні бізнесмени вбачають у цьому кілька вигод (і для працівників – соціальний пакет, і для себе – податкові пільги). Про пільги, докладніше – тут: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_7343.html

Коли робітник залишає таке підприємство (і міняє НПФ, якщо той був корпоративний), він може продовжити пенсійні внески самостійно або за допомогою нового роботодавця чи своїх родичів. Але можна відмовитись віл нових внесків взагалі. Тоді пасивне управління пенсійними накопиченнями, буде полягати в контролі за їх зростанням (зазвичай, на сайті Адміністратора) і зміні одного НПФ на інший, коли виникає така необхідність (наприклад, кращі умови, більше прозорості, вище прибутковість). Для розуміння, чи добре працює наш НПФ, варто мати ще 1-2-3 для порівняння. На тих рахунках можуть лежати незначні суми (хоч 10 гривень), які дозволять вираховувати прибутковість у відсотках.

Більше дізнатись про НПФ можна, ставлячи питання тут, або в моєму блозі, де про НПФ є цілий розділ з півсотнею матеріалів: http://pensioneriya.blogspot.com/search/label/%D0%9D%D0%9F%D0%A4


Взагалі, агентам СКЖ, знання НПФ тільки допоможе в роботі. Деяка конкуренція між цими інструментами існує, але по-доброму, вони могли б доповнювати одне одного. Маючи у власному інвестиційному портфелі і те, і інше, я це добре відчуваю. Бачать це і власники деяких СКЖ, що вже придбали у власність українські НПФ.

Комментариев нет: