суббота, 11 апреля 2015 г.

Питання на Мінфіні-26. А ви вже сформували свою спадщину?




Сергей, не могли бы вы объяснить разницу между НПФ «ОТП Пенсия» и НПФ «Социальный Стандарт»?

Дійсно, ваш вибір можна тільки вітати. Свідомо чи підсвідомо, ви вказали на, можливо, кращу пару з доступних широкому загалу  українських НПФ. Похвально також те, що ви не ставите питання, який з них кращий, а лише прагнете зрозуміти, в чому їх відмінність одне від одного. Це взагалі, - одне з наріжних питань світогляду: ділити світ і все в ньому існуюче на біле і чорне, добре і зле, красиве і потворне, краще і гірше, чи визнати, що по суті все єдине, а по формі все різне? Розуміння внутрішньої єдності надає нам спокою, впевненості і знімає з думок і почуттів будь-який негатив. В свою чергу, усвідомлення різноманітності оточуючого світу, робить життя цікавим і радісним, бо наповнює його нескінченими пригодами і відкриттями.
Гадаю, не варто поспішати з відповіддю, щоб зробити її більш розлогою і докладною. Я підготуюсь і напишу пізніше. До речі, запрошую всіх учасників обох НПФ поділитись своїми думками про їхні особливості. Це допоможе скласти більш обєктивну картину.

А поки що, я відгукнусь на ваше зауваження до попередньої відповіді, стосовно оподаткування виплат з НПФ.

Большое спасибо Сергей за такое подробное разъяснение. Только вот учитывая сегодняшние реалии в Украине до 70 лет можно вообще не дожить, а в 55 устроится на работу.

Коли будь-яку людину при розумі, спитати для чого вона живе, частою відповіддю буде – заради дітей. Це - голос інстинкту продовження роду, і нікуди нам від нього не дітись. Хоча останнім часом, у багатьох представників білої раси, цей інстинкт слабне і згасає, поступаючись іншому основному інстинкту самозбереження. Можливо, таким чином балансується кількість населення нашої планети, можливо, тут діють інші, невідомі нам процеси, але зменшення кількості дітей у наших сім’ях, є фактом.

Так, дітей у нас мало, але любимо ми їх не менше, ніж раніше. Любимо і прагнемо залишити їм спадщину. Не тільки духовну, культурну і світоглядну, але, по можливості, і матеріальну.

Питання в тому, чи формуємо ми свою спадщину свідомо і цілеспрямовано, чи вона якось утворюється само по собі, стихійно. Припускаю, що мало хто з нас знаходить час і натхнення для порівняння: яку спадщину хотіли б залишити ми, якої спадщини потребують наші діти, яку спадщину ми створимо (і вже творимо) реально.

Це цікаве питання для обговорення, і згодом я маю намір до нього повернутись, а зараз просто зазначу, що пенсійні накопичення в НПФ є зовсім непоганим виборов у цьому питанні.

Треба просто змінити мотивацію до створення пенсійного капіталу. Дійсно, зовсім не хочеться думати про свою майбутню старість і немічність, легше втішатись думками, що до того часу ми не доживемо. Давайте зформулюємо свої цілі інакше: за допомогою НПФ, ми створюємо сімейний капітал, як  для себе, так і для своїх нащадків, що дозволить вирішити кілька завдань.

1.     Формування пенсійного капіталу не вимагатиме від нас значних жертв, достатньо регулярно поповнювати його помірними для себе коштами на протязі багатьох років.
2.     Пенсійний капітал не буде обтяжений боргами (а таке буває) і не потягне за собою жодних податків (що теж не рідкість).
3.     Нащадки одержать спадщину готівкою і зможуть легко її поділити між собою. Пропорції розподілу ми можемо зазначити у заповіті.
4.     Останні свої роки ми проживемо у відносному достатку, користуючись грошовим потоком від НПФ, котрий зможемо регулювати.
5.     Кошти з НПФ неможливо миттєво витратити на будь-які потреби або забаганки (свої чи нащадків), що завчасно знімає можливі конфлікти з цього приводу.
6.     Заповіт можна скласти так, щоб виключити спокусу завчасного отримання спадщини.

Звичайно, пенсійний рахунок в НПФ не має бути єдиною спадщиною, але може складати суттєву її частину.

Ще більш цікавою може бути ситуація, коли ми накопичуємо кошти не на власному пенсійному рахунку, а на рахунках в НПФ, відкритих на імя своїх дітей. Цією частиною спадщини, вони зможуть скористатись лише у відповідному віці або за тяжкої хвороби, а значить, не витратять її бездумно і легковажно. Але подібний крок не заміняє, а лише доповнює наявність солідного особистого пенсійного рахунку.

Комментариев нет: