четверг, 9 апреля 2015 г.

Питання на Мінфіні-25 .Оподаткування в НПФ.



Чергове питання на сайті Мінфін:

Скажите пожалуйста, а как будут высчитываться налоги при получении пенсии из НПФ? Спасибо.


Спочатку, - кілька слів по податкову філософію НПФ. Вона полягає в тому, що держава пропонує низку фінансових стимулів для тих громадян і роботодавців, котрі самостійно створюють пенсійні накопичення для себе, рідних і найманих працівників. Передбачається, що в майбутньому ці люди не будуть потребувати соціальної допомоги від держави.

Виглядає це у загальному плані, як відтермінування поточних податків з вірогідним їх подальшим зниженням аж до повної ліквідації.

Ідея, безумовно, слушна, але потребує доопрацювання, бо була законодавчо оформлена ще в далекому 2003 році, і з тих пір не мала достатньої практики застосування. Коли учасників НПФ стане достатньо для формування суспільної думки, я впевнений, що відповідні норми закону зазнають змін. І це – той самий випадок, коли нам не вдасться «відсидітись в кущах», очікуючи, що потрібні нам закони приймуть і без нашої участі. Але наразі, маємо те, що маємо: достатньо гарно, але хотілося б краще.

Податкам в НПФ передують податкові пільги. Докладніше вони описані в цьому посібнику: Льготы для участников и вкладчиков НПФ, а коротко виглядають так:

1.     Фізичні особи мають право на повернення 15% від внесків на власні пенсійні рахунки, і 7,5% від внесків на пенсійні внески своїх родичів (список родичів досить обширний). Повернення відбувається з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Хто ПДФО не платить, той і права на пільгу фактично не має.
2.     Юридичні особи, що роблять внески на пенсійні рахунки своїх робітників, не платять з них жодних податків, ні за себе, ні за робітників (біля 60% економії).

Податки обчислються не з пенсійних накопичень, не з прибутків пенсійного фонду, а виключно, з пенсійних виплат. Тобто, якщо гроші з НПФ не забирати, то і оподатковуватись вони не будуть. Такий собі офшорний сімейний капітал. Звісно, після смерті учасника, його пенсійні накопичення будуть передані спадкоємцям, і теж, - без будь-якого оподаткування.

Звичайні щомісячні пенсійні виплати оподатковуються за пільговою ставкою в 60% від існуючої. Сьогодні це 9% (60% від 15). Для інвалідів 1-ї групи і осіб старше 70 років, податкова ставка дорівнює нулю. По інвалідність казати не буду, а дочекатись 70-літнього віку, сенс є. А намагання деяких учасників НПФ забрати пенсійні накопичення, ледь їм виповнюється 50 років, вважаю дурницею. І податок високий, і вік працездатний, і майбутнє лишається не забезпечений. Хоча, випадки бувають різні.

Одноразова пенсійна виплата за віком або дострокова пенсійна виплата у вказаних в законі випадках, оподатковується за повною ставкою. Сьогодні це 15%.


Як бачите, НПФ мають досить діяльне оподаткування. А покращити його можна, розширивши застосування податкової пільги на етапі внесків і відмінивши податок з пенсійних виплат взагалі.

Комментариев нет: