суббота, 4 июля 2015 г.

Нотатки про валюто-кредитні порядки.




Коли валютних позичальників звинувачують у неврахуванні всіх ризиків, по суті, називають дурнями, то це вельми тішить самолюбство всіх інших, бо на тому фоні, вони начебто виглядають розумнішими. Дивлячись на це невігластво, я посміхаюсь: любі мої, завтра на їхньому місці опинитесь ви самі або ваші діти чи батьки. 

Проти вас працює віками відлагоджена система під гаслом «Розділяй і володарюй». Привід завжди знайдеться, у свій час його продиктує ситуація. Наступними «дурнями» назвуть добровольців і волонтерів, інвалідів і пенсіонерів, підприємців і бюджетників, власників городів і автомобілів, автономного опалення і метало-пластикових вікон, тощо.

Наступ на будь-яку зручну категорію населення може початись будь-коли, неочікувану і зненацька.

Ви маєте валютний депозит і особливо завзято травили в соцмережах дурних валютних позичальників? Чудово, розправившись вашими руками з кредитним майданом, візьмуться за вас. Чому ви не врахували ризик нестачі у держави валюти для погашення зовнішнього боргу? Одержите назад свої гроші через рік-два марками Укрпошти, а на ваш депозитний майдан натравлять гривневих вкладників. Їх же більше, і вони теж прагнуть відчути себе розумними людьми, хоча б і у порівнянні з вами. І кредитним майдан вас вже не підтримає, бо напередодні ви самі його заплювали.

То що, так і будемо довіку гратися у лотерею «Дурники і розумники», чи може схаменемося і почнемо змінюватись під гаслом «Об’єднуйся і контролюй»? Безумовно, рано чи пізно це станеться.

Для того треба повязати між собою  наслідки з їх причинами. Нема питань: кожна людина має власні інтереси. Ті, що базуються на потребі людини в любові, переважно, спільні: безпека, добробут, освіта, здоровя, робота, творчість, відпочинок, розвиток. Ті, що ґрунтуються на здатності людини до насильства, переважно розбіжні: влада, багатство, першість, сила, управління, розум. Дещо про це, читайте в матеріалі «Чому ми такі бідні»: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_3823.html

То хто повинен врегулювати і узгодити між собою цілком природні протиріччя, ввівши їх в певні рамки? Звісно, що держава в уособленні існуючої влади. Якщо влада з цим завданням не справляється, не займає зважену позицію, не балансує інтереси різних категорій громадян, і більш того, схиляється на бік однієї з сторін, то таку владу треба терміново міняти, поки її упередженість не призвела до ще більших бід.

Це означає, що кредитний майдан має переходити від економічних гасел до політичних. Для цього доведеться, дещо притушивши власні вимоги, розпочати процес консолідації і узгодження інтересів з іншими подібними групами Добровольці з АТО не можуть одержати статус учасника бойових дій? Ми допоможемо вам, а ви підтримайте нас. Працюючих пенсіонерів обклали несправедливим податком? Об’єднаємо свої зусилля у зміні існуючої влади на більш відповідальну. І так далі.

Подібний процес невідворотній, і влада сама його  провокує. Згідно з діалектичним законом заперечення заперечення, саме вона породжує ту силу, що згодом поставить хрест на її існуванні.


Зазначу, що наразі я ні до чого не закликаю. На мій погляд, описаний причинно-наслідковий механізм, має обєктивний характер і нічиїх закликів не потребує. Просто нам, у своїх майбутніх планах і діях, варто було б його враховувати.

Комментариев нет: