суббота, 3 октября 2015 г.

Питання фінансовому експерту № 49. Що треба знати про пенсійну систему України.


 

Доброго дня, Сергей.

Если я правильно понял, то в Украине существует 3 уровня пенсионного обеспечения:
1. Солидарная система.
2. Новая накопительная система. Будет действовать пока параллельно с солидарной. В этой системе участвует НПФ.
3. Самостоятельное инвестирование своих средств в НПФ или страховые компании.
Мои вопросы касаются второго уровня пенсионной системы — накопительной. С данной системой есть недопонимание, вернее совсем непонятно как данная система 

функционирует совместно с ПФУ.
Вопросы:
1. Работодатель перечисляет деньги в ПФУ:
1.1. ПФУ автоматически часть денег работодателя переводит в солидарную часть пенсии человека, остаток переводит в новую накопительную систему?
1.2. ПФУ всю сумму переводит в новую накопительную систему?

2. Мне 39 лет. Я хочу участвовать в новой накопительной системе. Мне необходимо написать заявление в ПФУ, что я хочу участвовать в новой накопительной системе. После этого в любом НПФ открыть счет и реквизиты этого счета отнести в ПФУ. Верно?

3. Кто имеет право перечислять деньги в накопительную систему, которая интегрирована с ПФУ:
3.1. Только работодатель?
3.2. Если в данный момент я СПД, я могу сам перечислять деньги себе именно в накопительную систему?

Спасибо.
С уважением, Михаил.

Українська пенсійна система, дійсно, має три рівні.

1.     Обовязковий солідарний. З ним ви, сподіваюсь, знайомі. Це – ПФУ.

2.     Обовязковий накопичувальний. В черговий раз, його планується ввести в дію з 2017 року (для певних категорій працюючих, - з 2016 року).

3.     Добровільний накопичувальний. Більше 10 років, як його реалізовано на основі НПФ. Страхові компанії відношення до цього не мають. У них є свої накопичувальні програми, але то інше.

Всі три рівня не залежні один від одного, тобто, в ідеалі, людина може мати три пенсії, як це є сьогодні в більш розвинених країнах.

Другий рівень буде працювати приблизно так (зміни можливі).

1.     Всім працюючим віком до 35 років, автоматично відкриють особисті пенсійні накопичувальні рахунки. Іншим – тільки за бажанням. Хто бажання не виявить, залишиться без другої пенсії: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/05/blog-post_25.html.

2.     Пенсійні внески, як і раніше будуть надходити до ПФУ. Там з них виділять кошти у розмірі 2% від зарплатні і відправлять особисті рахунки. Далі їх буде інвестувати державний управляючий. З кожним наступним роком, відрахування будуть збільшуватись на 1%, поки не дійдуть до 7%.

3.     Через два роки планується передати всі пенсійні накопичення другого рівня кільком НПФ, що будуть відібрані на конкурсі. Перед людьми постане питання вибору свого НПФ. Легше буде учасникам третього рівня, що свій НПФ вже мають. Іншим доведеться орієнтуватись на рекламу.

4.     Надалі, робота другого рівня буде відрізнятись від третього тільки обов’язковістю пенсійних внесків і відсутністю податкових пільг: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/05/2015.html.

Третій рівень вже досить успішно працює, незважаючи на негаразди з економікою. Стати його учасником можна будь-коли: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/09/blog-post_11.html.


Робити пенсійні внески на вашу користь, можете ви самі, члени вашої родини і ваші роботодавці.  

Комментариев нет: