понедельник, 26 октября 2015 г.

Питання фінансовому експерту № 55. І знову – про страхування.




Мій товариш всіма методами пробує переконати мене укласти договір з ПРИВАТНИМ АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «КЛАСІК СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ» по накопичувальній програмі.
Хотів отримати поради від вас. Чи робити такий крок? Накопичувальні програми вартують уваги?

Бажання вашого товариша заробити комісійну винагороду від страхової компанії, можна тільки вітати. Але що вам до його заробітків? У вас повинна бути своя голова на плечах і свої фінансові плани на життя. На жаль, справи з фінансовою освітою в Україні доволі кепські, тож для підвищення рівня фінансової грамоти, треба докласти і своїх зусиль.

Останнім часом, зявився перспективний, на мій погляд, освітянський проект «Гроші є» («Деньги есть»), заснований двома чарівними жінками. Мариною і Оленою: https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12109237_825894430861190_1183475718800062385_n.jpg?oh=e493ff055a8a09f4ee35d6d117175e7e&oe=56BBCDB0. Влітку вони вже провели в Києві великий тренінговий фестиваль, а у листопаді готують ще один, ігровий. Можливо, я теж долучусь до цього проекту. Зверніть на нього увагу і ви: https://www.facebook.com/events/1604899183061180/.

Будь-якій фінансовий інструмент має свої цілі, своїх прихильників і продавців. Чи співпадають вони з вашими особистими цілями? Якщо так, то свого часу, ви прийдете до них більш логічним і послідовним шляхом поступового фінансового розвитку. Якщо ні, то нащо вам чужі цілі?

Накопичувальне страхування життя (НСЖ) має захистити вас від втрати працездатності, а вашу родину – від втрати годувальника. Окремою (не головною) опцією, до страхової програми долучено накопичувальну. Її мета – зробити пакет програм більш привабливимв очах потенційних страхувальників. В радянські часи існували святкові продуктові набори, до складу яких входив один дефіцитний товар у поєднанні з кількома нікому не потрібними неліквідами. Тоді це спрацьовувало, але зараз ситуація зовсім інша. Нічим не гірші (а на мою думку, кращі) пенсійні накопичувальні програми, пропонують, наприклад, недержавні пенсійні фонди (НПФ). Вони більш гнучкі, прозорі і прибуткові.

Якщо ваша увага зупиниться таки на НСЖ, не варто обмежуватись однією компанією, - на страховому ринку є чималенький вибір. З приводу надійності, вони заслуговують нашої довіри і не надто відрізняються одна від одної, але наповнення конкретних програм мають різне.  Роблячи вибір, варто виходячи з своїх потреб, а для того, їх треба знати і усвідомлювати. Як бачите, тут ми знову повертаємось до питання фінансової освіти.


Докладніше про накопичувальні програми НСЖ і НПФ можна прочитати на сайті «Пенсійний капітал» у відповідних розділах: http://pensioneriya.blogspot.com/.   

Комментариев нет: