понедельник, 26 февраля 2018 г.

Питання 179. Стоит ли, с учетом всех рисков, заходить в НПФ?



 Стоит ли вообще заходить в НПФ? С учетом всех рисков (страновой в принципе, девальвационный и т.д.), не лучше ли использовать овгз, валютные фонды (типа ОТР валютный), депозиты банков, облигации/акции голубых фишек (по желанию)?

Враховуючи всі ризики, краще не вставати з дивана або взагалі не народжуватися. Можна інвестувати у будь-що, але зробити вибір на широкому фінансовому ринку, - і важко, і дорого (деяки інструменти вимагають знать і навичок, інші – значних транзакційних витрат, а треті мають високий поріг входу). Найкраще було б купити (у певних пропорціях) весь ринок, - коли одні активи падають, інші  зростаютьь, а в цілому одержимо загальний баланс чи примноження. Розумно? Так НПФ, саме це і роблять, бо торгують оптом, диверсифіковано, фахово, і законно, та ще й держава (що буває нечасто) додаэ 18%. Чудовим буде вибір портфеля з 4-5 НПФ (консервативного, помірного, активного і тих, котри закриємо не до пенсії, а за скрутні чи радісні обставини).
Останнє потребує пояснень: коли хтось захворів, інший одружується, третій народжується і породілля потребує окремого житло, а всі разом налаштовані на круїз, то взяти потрібні кошти, можна лише закривши один з НПФ, залишивши останні до пенсії. Таким чином, НПФ виконує (і навіть перевищає) функції страхування.


Комментариев нет: