четверг, 2 октября 2014 г.

Порівнюємо НПФ і накопичувальне страхування-2.


На русском языке читайте на сайте Путь инвестора.


Початок тут, а тепер пройдемося по основних показниках інвестиційних інструментів, до яких належать прибутковість, надійність і ліквідність. Почнемо з прибутковості.

Природно, що всі фінансові компанії, які працюють з нашими грошима, прагнуть продемонструвати високу прибутковість. Тому, державі доводиться стримувати їхні рекламні пориви, аби вони не вводили в оману не надто грамотне у фінансовому відношенні населення.

Так, страховим компаніям життя дозволено гарантувати прибутковість на рівні не вище 4% річних. Недержавним же пенсійним фондам заборонено і це. Вони не мають права гарантувати або навіть просто обіцяти будь-яку прибутковість. Дозволено лише інформувати про дохідності попередніх періодів, не забуваючи при цьому підкреслювати, що минула прибутковість ніяк не пов'язана з майбутньою.

Таким чином, про реальну прибутковість, отриманої в минулому році або кварталі, розповідають і СК, і НПФ. Достовірність цих цифр перевіряє держава через своїх регуляторів. Клієнти СК зробити це самостійно не можуть, а учасники НПФ (не всіх), маючи доступ до інвестиційного портфелю КУА, можуть вирахувати доходність і самі.

Офіційно, ні страхові компанії, ні пенсійні фонди не ставлять своїм завданням надвисокі інвестиційні доходи. Головне для них - це зберегти купівельну спроможність заощаджень, подолавши інфляцію. Обидва інструменти вважаються консервативними, для яких важливіше надійність, ніж прибутковість.

Проте, змагання в дохідності все ж таки йде, як усередині кожного інструменту, так і між ними. СК зазвичай оголошують про річної прибутковості на рівні середніх депозитних банківських ставок. Такою вона приблизно і є, оскільки основні їхні інвестиції - це банківські депозити.

НПФ більше орієнтуються на фондовий ринок, тому їх прибутковість сильно залежить від його поточного стану. У період зростання фондового ринку, прибутковість окремих НПФ може в два і більше разів перевищити депозитні ставки, а в період його падіння, прибутковість може бути навіть негативною. У той же час, існують НПФ з досить консервативною стратегією інвестування. Їх прибутковість порівнянна із прибутковістю СК.

Є думка, що КУА більш професійні у справі інвестування, ніж СК, для яких ця діяльність не є основною. Але краще орієнтуватися не на думки, а на факти, якими в даному випадку, залишаються конкретні результати. До речі, деякі страхові компанії наймають для управління активами ті ж КУА і, мабуть, правильно роблять.

Оцінити професіоналізм КУА в НПФ легше, оскільки там публікуються щоквартальні звіти в національну комісію з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР). Якщо щось не подобається, НПФ можна поміняти на інший. Зі страховою компанією складніше, вибирати її треба заздалегідь, до укладення договору. Після цього, вже нічого не змінити.

Деяка плутанина при порівнянні може виникнути від того, що в НПФ інвестуються 100% пенсійних внесків, а в СК істотна частина страхових платежів йде на власне страхування, та участі в інвестуванні не приймає. Так що, за рівними внесками та рівній прибутковості, результати будуть різними. Одного разу, в статті Такий собі лист про страхування, я вже показував, що з 5000 гривень щорічного страхового платежу, в інвестиційний фонд СК потрапляють лише 3750 гривень. Це значить, що при прибутковості в 10% річних, застрахована особа отримає +375 гривень, а учасник НПФ отримає +500 гривень.


Однак, ці цифри потребують деякого уточнення. Як відомо, СК бере собі за управління 15% від інвестиційного доходу. Це буде 375-15% = 319 (гривень). Але і з НПФ не все так просто. Адміністратор, КУА та Зберігач за свою роботу теж отримують винагороду, яка зазвичай вираховується, як певний відсоток від вартості активів фонду. Стеля цієї винагороди встановлює держава, а конкретні цифри досягаються шляхом торгу та ринкової конкуренції. Хай, в сукупності воно складе 5% на рік. Розіб'ємо його на дві частини: 2,5% перед інвестуванням і 2,5% - після. Отримаємо наступне.
5000-2,5% = 4875 + 10% = 5362-2,5% = 5336 (гривень).

Як бачимо, підсумкові цифри дещо відрізняються: 319 і 336. Але таке пряме порівняння не зовсім коректне, оскільки клієнт СК отримує додаткову послугу (страховий захист), якої немає в НПФ. Якщо він хоче заробляти не менше учасника НПФ, його страховий платіж повинен бути збільшений принаймні, на 1250 гривень (до 6250 гривень). В цьому випадку, в інвестиції підуть ті ж 5000 гривень, що й учасника НПФ. Отримаємо: 5000 + 10% = 5500-75 = 5425 (гривень), що навіть більше, ніж в НПФ.


Звичайно, всі ці розрахунки дуже приблизні, але вони дозволяють припустити, що прибутковість НС та НПФ знаходяться приблизно на одному рівні.

Комментариев нет: