воскресенье, 15 февраля 2015 г.

Питання на Мінфіні-16. Про вибір НПФ.

 


Доброго дня, пане Сергію!

Під час пошуку інформації для написання своєї дипломної роботи на тему недержавних пенсійних фондів я натрапила на Ваш сайт, а згодом ознайомилася і з іншими проектами, з яких взяла для себе доволі багато корисної інформації щодо нпз, і не тільки.
Прочитавши практично всі Ваші статті (принаймні, ті що стосуються НПФ - так точно), я зацікавилася накопиченням коштів у нпф не лише як матеріалом для дипломної, а і в особитих інтересах. Адже, перебираючи гори статтей, наукових робіт, рефератів як в бібліотеках, так і в інтернеті, я не зустрічала настільки простого трактування таких серйозних речей, як заощадження на старість.
Тому звертаюся до Вас, як до фінансового експерта : чи могли б Ви все-таки скласти перелік кращих НПФ України за критеріями надійності, перспективності, прибутковості, та, можливо, саме Вашими переконаннями, оскільки таку інформацію досить важко знайти пересічним громадянам?

Наперед дякую.


Вітаю, пані Наталіє, і вас, і ваше прагнення до пошуку інформації для прийняття рішень. Дякую на доброму слові.

 Останнім часом, я бачу зростання інтересу українців до недержавних пенсійних фондів. Можливо, на це вплинули проблеми з банками; можливо, - девальвація гривні; можливо, просто настав час. А коли, власне, йому наставати, як не під час кризи? Про кризу і повязані з нею нові стратегії інвестування, я розповім окремо, а на часі – питання вибору НПФ.

Ну, що тут сказати? По-перше, ніякого питання про вибір НПФ не існує або майже не існує. Так само, не існує більш загального питання про відкриття чи не відкриття власного пенсійного рахунку взагалі. Вони надумані і викликані виключно нашим минулим гірким досвідом участі у різного роду фінансових взаєминах. Згадаймо, що насамперед означає для нас будь-яка фінансова пропозиція? Вона означає зо-бо-вя-зан-ня з нашого боку. Частіш за все, ми повинні досить швидко (майже негайно) віддати комусь певну (нерідко значну) суму грошей, взамін на обіцянки майбутніх здобутків, або ж навпаки, - одержати дещо привабливе зараз, а потім довго і зі значною переплатою розраховуватись за свою необачливість. Саме так працюють, банки, страхові, лізінгові, інвестиційні компанії та їх менш легальні сородичі.

По-друге, будь-яка проблема вибору навязана нам рекламою, що вже давно (і досить глибоко) проникла в нашу підсвідомість. Зазначте, ми не витратимо ні копійки на те, про що не чули, не бачили, не читали. І навпаки, знайомі назви самовільно спливають в нашій памяті, в той час, як  рука вже сама тягнеться до гаманця. А потім хтось ще говорить про матеріалізацію думак. Існують два основні чинники прийняття рішень: емоції і свідомість. Коли емоції спотворені рекламою, залишається чистий розум, що спирається на фактичну інформацію.

Тож продовжимо розмову мовою фактів.

1.     Відкриття пенсійного рахунку в НПФ безкоштовне і не тягне за собою жодних юридичних і фінансових наслідків. З нашого боку – це звичайна декларація про наміри. Намір здатен призвести до дії, але він – не сама дія. Виглядає дивно, чи не так? Не ми, а компанія витрачає час і кошти на фіксацію нашого наміру, якій можливо, ніколи і не здійснитись. Думаю, це тимчасове послаблення скоро мине, але поки що так. Єдине, до чого повинна призвести подібна декларація, - до власної відповідальності людини перед самою собою. Вона нібито намічає собі ціль і записує її до свого щоденника.
2.     Відкритий пенсійний рахунок дозволяється поповнювати, але суми і дати (періодичність) внесків, кожен вкладник визначає самостійно. Можна робити довгі перерви, або не вносити нічого взагалі. Це природно і логічно: рахунок і кошти на ньому належать нам, майбутня пенсія теж наша, - тож, як вноситимемо, так і одержуватимемо.
3.     Всі НПФ працюють за одними законами і правилами, відхилятись від котрих не мають права. Тому порівнювати тут майже нічого, хіба що зовнішнє оформлення може відрізнятись. Можна орієнтуватись на минулу прибутковість, але – тільки для початку.
4.     Філософія НПФ полягає у регулярному і довгостроковому внесенню маленьких сум, що на бюджет родини, впливають не суттєво. Тому ризик одномоментної втрати значних коштів, практично відсутній. Ні, вносити великі гроші не забороняється, але робити це з першого дня, місяця чи року, не вимагається.
5.     НПФ – консервативна установа, різких змін фінансового стану, тут майже не відбувається, і найближче майбутнє виглядає більш-менш передбачуваним. Це – наслідки широкої диверсифікації і поміркованої інвестиційної стратегії, що випливають з головної і єдиної мети НПФ: забезпечити збереження і помірне примноження (з врахуванням інфляції) пенсійних накопичень майбутніх пенсіонерів.
6.     Учасник пенсійного фонду може будь-коли перевести свої накопичення в інший НПФ, якщо нинішній його чимось не вдовольняє. Тому вивчати всі його особливості, принади і недоліки краще не до початку, а в процесі співробітництва, не теоретично, а на власних, хай і невеличких початкових грошах.
7.     Будь-яка людина, без обмеження статі і віку, може бути одночасно учасником не одного, а кількох і навіть багатьох НПФ. Це корисно і для порівняння їх роботи, і для використання деяких спеціальних тактик інвестиційної поведінки.
8.     НПФ не може збанкрутувати і втратити всі наші гроші. Негаразди в його поведінці, і ми самі, і державні регулятори помітимо завчасно. Як на це реагувати, ми вже знаємо.

Висновок з усього вищенаведеного, - простий і очевидний: спочатку треба відкрити декілька пенсійних рахунків в різних НПФ, покласти на них хоча б по 10 гривень, а потім на практиці вивчати і порівнювати між собою їх діяльність, поступово складаючи свої враження і свій власний рейтинг. А ось його, вже можна обговорювати з колегами і експертами, на наражаючись на небезпеку бути введеними в оману недобросовісними маніпуляторами.


Тим не менш, пані Наталіє, я розділяю вашу занепокоєність відсутністю у ЗМІ інформації і плідних дискусій на тему порівняння НПФ. Тому, для початку, спробую одержати деяку інформацію від них самих. Питання вже готові, залишилося переслати їх за призначенням, одержати і опублікувати відповіді. Чекаймо на публікації і готуймося до їх обговорень.

Комментариев нет: