вторник, 31 марта 2015 г.

Десять і одне питання очільникам НПФ-1. НПФ "ОТП Пенсія"


Ці одинадцять питань я поставив (і ще поставлю) керівникам кількох десятків українських Недержавних пенсійних фондів (НПФ), сподіваючись отримати і довести до читачів їх відверті і фахові відповіді.

На перший погляд, всі фонди однакові, а я хотів побачити і показати всім їх відмінність одне від одного.

На перший погляд, всі фонди - закриті і утаємничені фінансові установи (бо гроші ж, нібито, полюбляють тишу), а я хотів, щоб вони довели свою відкритість, прозорість і лояльність до громадян.

На перший погляд, працівники фондів - бездушні гвинтики системи, а я хотів побачити і показати їх людяність і схожість з усіма нами.

Так, я хотів побачити і показати НПФ з людським обличчям.

Натомісць, я не прагнув влаштовувати між різними фондами, змагання і перегони, бо не раз писав, що вибір конкретного фонда саме тут і зараз, не є нашою метою. Ми можемо мати кілька НПФ, ми можемо вільно переводити свої накопичення з одного фонду до іншого, і сьогодні для нас головне - просто почати створювати власні грошовий потік, а все інше з'явиться пізніше.

Першим на моє прохання відгукнувся Голова Ради фонду "ОТП Пенсія" Тарас Єлейко, за що йому - мої щирі подяка і захоплення. Починати завжди важко, а Тарас це зробив.




1.                  Які визначення ви можете дати нинішній ситуації з фінансовими ринками в Україні? Які бачите перспективи їхнього розвитку?
Український фінансовий ринок зараз існує в дуже складних умовах: девальвація та інфляція гривні, закриття банків, неповернення кредитів та депозитів. Але можливості заробітку існують при будь-якому стані ринку – просто вони змінюються в залежності від ситуації. На існуючому інвестиційному ринку ми використовуємо максимум можливостей для збільшення доходу наших клієнтів.

2.                  Що можете запропонувати пересічному українцю сьогодні, що готуєтесь запропонувати завтра?
Наші вкладники можуть бути впевнені у збережені своїх пенсійних статків та їхньому сталому зростанні темпами, що перевищують середні по ринку. Наша ціль – перевищувати ставки за банківськими депозитами. Окрім дохідності, нам важливо пропонувати якісне обслуговування – ми завжди надаємо кваліфіковані консультації, інформуємо клієнтів щодо стану їх рахунків через сайт адміністратора та безкоштовні щомісячні SMS-розсилки. Укласти пенсійний контракт з «ОТП Пенсія» дуже просто – це можна зробити через будь-яке відділення «ОТП Банку», що має широку мережу по всій Україні, а робити внески через ці відділення можна без комісії.  

3.                  Чому ви займаєтесь саме цією сферою фінансів, що вас надихає, яка місія вашої організації?
Ми бачимо перспективу – існуюча (солідарна) пенсійна система застаріла та вже давно не справляється із забезпеченням людей гідною пенсією. Тому пенсійна реформа та подальший розвиток недержавного пенсійного забезпечення просто неминучий. Ми прагнемо, щоб українці отримували пенсію на рівні, який гарантує їм нормальне життя у похилому віці, що включатиме і подорожі, і великі покупки, і допомогу дітям та онукам.  

4.                  Як довго працює ваш НПФ, які у нього здобутки?
Фонд «ОТП Пенсія» був створений наприкінці 2008 року міжнародною фінансовою групою OTP Group. За ці 7 років фонд увійшов до десятки найбільших фондів в Україні за обсягом коштів клієнтів. Провідні позиції в ренкінгах за дохідністю, а також якісне обслуговування дозволили нам стати одним з лідерів за обсягом внесків від фізичних осіб. 

5.            Що виділяє ваш НПФ серед інших в Україні, чи є у нього визначні особливості?
«ОТП Пенсія» є одним з найбільших пенсійних фондів в Україні та щороку посідає провідні позиції за дохідністю, навіть у складних ринкових умовах. Фонд веде абсолютно прозору, публічну діяльність та надає своїм клієнтам високий рівень сервісу. Належність фонду до міжнародної фінансової групи OTP Group надає нашим клієнтам додаткової впевненості у ефективній роботі фонду та, відповідно, у своєму забезпеченому майбутньому.     

6.                  Які якості наразі потрібні учасникам і керуючому складу НПФ, - віра, терпіння, рішучість, впевненість чи щось інше?
За підсумками 2014 року фонд «ОТП Пенсія» має чудові результати роботи за всіма показниками. Керуючі роблять свою роботу вправно і клієнти задоволені роботою фонду. Тому, незважаючи на загальну ситуацію в країні, наші клієнти можуть почуватися спокійно та із впевненістю дивитися у майбутнє.

7.            Назвіть три причини, чому українці мають стати учасниками вашого НПФ.
Стабільні результати роботи, надійні обслуговуючі компанії, консервативна стратегія.

8.            Чи здатен ваш НПФ подолати інфляцію і девальвацію гривні? Якщо так, то як саме?
Головна ціль більшості пенсійних фондів у світі – захист коштів клієнтів від інфляції та їхнє консервативне примноження. Наприклад, у 2014 році дохідність нашого фонду «ОТП Пенсія» склала 29,4%, що є одним з найкращих результатів на ринку. Звичайно, під  час девальвації інвестиційні керуючі мають використовувати всі можливості для захисту грошей клієнтів та отримання додаткового прибутку. Ще з 2013 року фонд почав використовувати валютні державні облігації, що дозволяють заробляти на зміні курсу та страхувати валютні ризики.

9.            НПФ – довгостроковий фінансовий інструмент. В чому його переваги перед короткостроковими?
Головна перевага – це саме час. Завдяки навіть невеликим внескам, але протягом тривалого часу у людей є можливість накопичити собі на пенсію істотні кошти, особливо враховуючи що на ті кошти нараховується інвестиційний прибуток. Тому чим раніше людина почала накопичувати собі на пенсію, тим ефективнішим є таке накопичення.

10.          Ваше коротке звернення повинно складатися рівно з шести слів. Сформулюйте його.
Починайте накопичувати на пенсію вже сьогодні.

11.          Розкажіть про НПФ щось мало відоме широкому загалу.
Нажаль, більшість українців взагалі не знають про недержавне пенсійне забезпечення та, що найбільш прикро, навіть не думають про своє майбутнє на пенсії. Тому особливо приємно бачити коли студенти свідомо починають робити перші внески на свою пенсію, щоб за великий час накопичити достатньо коштів. Але й для людей, що вже впритул наблизилися до пенсійного віку, НПФ також може бути корисним – можна почати накопичувати кошти на користь своїх дітей та онуків. Звертаємо увагу, що роблячи пенсійні внески у НПФ, можна щороку отримувати соціальну пільгу та податкову знижку. Підприємства теж можуть заощадити на податках і підвищити лояльність своїх робітників, роблячи внески на їхню користь, – ці витрати відносяться на валові затрати та не включаються до фонду оплати праці.

Комментариев нет: