пятница, 3 апреля 2015 г.

Питання на Мінфіні-22. НПФ за формою і по суті.



В связи с известной ситуацией в стране, а так же уже пошедшим пятым десятком, стал задумываться об обеспечении своей старости, рассматривая варианты вне этой страны.

Есть ли смысл связываться с зарубежными НПФ? Необходима ли для этого персональная лицензия НБУ? 

Если ли у НПФ преимущества перед обычными депозитными счетами? Как я понимаю после выходы на пенсию нет свободного управления своими накоплениями, в то время как депозитные программы можно найти со свободным доступом. Каким образом распределяются средства при выплате в НПФ? Отводится пенсионеру 15-20 лет на «доживание» и выплачивается равными частями?

Не получится ли с НПФ, что вначале копишь на пенсию, а потом копишь уже с пенсии? К примеру в марте мне понадобилось 2 тыс грн. в апреле 5 тыс. но пенсия 2500. В итоге прийдется еще пару месяцев «копить» уже накопленную пенсию для того что бы ей воспользоваться.
Какие вообще у НПФ есть преимущества перед обычными накопительными или депозитными счетами?

Відповідь за формою я дав на Мінфіні, а тут спробуємо торкнутись суті.


У кожному предметі, явищі, питанні, відповіді, є зовнішня форма і внутрішній зміст. Що брати за основу, на що звертати увагу? Персонаж відомого фільму за пєсою Михайла Старицького мав на те свою домку: «Головне в людині не гроші, а натурально ХВорма, вчЬОность». Нещодавно, інша відома (і реальна) людина з Дніпропетровська, навпаки, настирливо пропонував вести розмову не по формі, а по суті, і наразі, його підхід сподобався мені більше.

Біля дев’яти років, я сам намагався будувати відповіді на питання по формі, з точки зору правил і законів, вважаючи, що таким чином підвищую фінансову грамотність слухачів і читачів. Останнім часом, я навіть не побачив, а просто відчув, що це не працює. Не працює, бо люди, ставлячи питання по формі, мають на увазі щось зовсім інше, чого вони, можливо, й самі не до кінця усвідомлюють. Наприклад, підсвідомо, вони прагнуть позбутись якихось переживань чи острахів. Формальна, хоча і точна відповідь, не приносить полегшення, не викликає відповідних почуттів, не впливає на прийняття рішень, не призводить до дій. Тому надалі, спробуємо шукати істину не у вишуканій зовнішній формі, а заглиблюючись у суть («до основанья, до корней, до сердцевины», - як писав Борис Пастернак).

Не шукайте Царства Божого деінде, - казав Ісус Христос, - воно в вас самих перебуває. Всупереч його настановам, ми шукаємо зеленішу траву за морями. «Где ж лучше? Где нас нет», - афористично відобразив подібні прагнення Олександр Грибоєдов. Це – суть, а по формі можна писати і писати. Тільки - нащо? Хай спочатку хтось доведе зворотнє.

Які переваги є у яблука перед картоплею? Звісно, з  яблук не варять борщ, а з картоплі - компот, але ж це – за формою. Зміст же, визначається нашими цілями. Бажано (і це логічно) спочатку визначити нашу мету, а потім підбирати засоби її втілення. У багатьох галузях цей процес формалізовано шаблоном технічного завдання: замовник заповнює, відповідаючи на запитання, певну анкету, - виконавець узгоджує з ним план дій, враховуючи технічні можливості. У сфері особистих фінансів, подібний шаблон зветься фінансовим планом. За певну плату, його може скласти фахівець, але я б радив зайнятися ним самостійно. В основі, – лише три параметри: фінансовий стан, ставлення до ризику, термін досягнення цілі (горизонт інвестування).

Щодо НПФ, у нього є не переваги, а особливості, а також, сильні і слабкі сторони. Всі (або майже всі) вони описані в матеріалах сайту «Пенсійний капітал».  За формою. Але без більш-менш чітко визначених (уявлення) цілей, вони, як я вже зазначав, не працюють. Моєму особистому фінансовому плану, НПФ цілком відповідає, як, до ручі, відповідає йому низка інших інвестиційних інструментів.

Тут я маю дещо пояснити з точки зоруфізики. НПФ базується на трьох грошових потоках. Перший потік створює вкладник своїми внесками. Другий потік забезпечує держава податковими пільгами. Компанія з управління активами (КУА) розкручують маховик пенсійного капіталу власними професійними діями на фінансових ринках, а також, переводячи лінійну енергію двох вхідних потоків в  обертову. Накопичивши енергію, НПФ набуває можливості віддавати її у вигляді регулярних пенсійних виплат, створюючи третій грошовий потік. Ми здатні регулювати відбір енергії, приєднуючи до маховика різні додаткові механізми, але ми не можемо забрати всю енергію разом, бо це буде означати зупинку маховика, припинення вихідного грошового потоку і витрати на подолання інерції.

Крім створення довготривалого грошового потоку, НПФ виступає стабілізуючим фактором для наших фінансів. В системах навігації і керування літаками, ракетами, торпедами і іншими літальними та плавучими апаратами, обовязково присутній пристрій під назвою гіроскоп. За визначенням Вікіпедії,  «Гіроскоп  пристрій, що містить швидкообертове тверде тіло, яке має три обертальні ступені вільності, тобто можливість обертання навколо трьох взаємно-перпендикулярних осей. Усім відома дитяча іграшка - дзиґа, яка являє собою приклад гіроскопа». Як гіроскоп сприймає, виміряє і компенсує зовнішній вплив на рухомий об’єкт, так і НПФ підтримує у стабільному стані особисті фінанси своїх учасників.

Виникає подвійний парадокс:

1.     Весь Світ перебуває у постійному русі (і тут потрібна стабілізація руху), а ми мріємо про стабільність спокою, потребуючи незмінних цін і тарифів.

2.     Весь Світ живиться енергією замкнених енергоінформаційних потоків (докладніше про це – тут), а ми прагнемо володіти і накопичувати, навіть не потенційну енергію, капіталізовану в активах, а штучними засобами її виміру. Це просто спекуляція, де мають значення не самі числові параметри, а той, хто їх вимірює і обліковує.

Саме тому, таку цінність ми надаємо ліквідністі. У будь-якій момент ми хочемо мати можливість зупинити потоки енергій, зруйнувати енергетичні активи, розклавши, роздробити їх на умовні числові одиниці – долари, євро, гривні, юані, тощо. По формі – корисно і красиво, по суті (з точки зору енергетики) – почварно і шкідливо.

НПФ націлено на створення і підтримку грошового потоку для учасників похилого  віку або немічного стану, коли звичні джерела вже вичерпані, а керування активами утруднено. Звичайно, по західних мірках, це аж ніяк не 50 років, а радше 70, коли русло потоку вже очищено від найменших податків. Настання цього часу, кожний учасник визначає самостійно, на власний розсуд, і ніхто його не квапить, бо в кінцевому рахунку, всім вигідно, щоб вищезгаданий маховик крутився якнайпотужніше і якнайдовше, бо всі мають від нього живлення.


Я теж прихильник тієї позиції, що відбирати гроші з НПФ – то останнє діло, варте лишень в найскрутнішому становищі. Самого відчуття фінансової впевненості і гарантованої захищеності цілком достатньо, аби спокійно займатись звичними творчими справами, забезпечуючи ними власний достаток і формування спадщини для нащадків.

Комментариев нет: