суббота, 4 апреля 2015 г.

Питання на Мінфіні-23. Івестиційні показники СКЖ.



Здрастуйте, я зацікавився діяльністю НПФ і страхових компаній, зокрема страхування життя. Чи не могли б ви дати посилання на результати інвестиційної діяльності страхових компаній, страхові суми, страхові премії, склад інвестиційних портфелів, розмів активів (конкретно по кожній компанії) дуже довго не можу знайти. Дякую.

Вітаю вас і ваше бажання розібратись в інвестиціях.

Був час, коли я і сам настирливо шукав подібні цифри. Згодом, цю безперспективну справу я кинув, бо виявилось, що ще більш настирливо їх утаємничують самі страхові компанії життя (СКЖ). Так, вони не люблять вихвалятись своєю інвестиційною діяльністю, бо вихвалятись тут і справді нічим. Пізніше, я зрозумів, чому так відбувається. На мій погляд, річ у тім, що інвестиційна діяльність не притаманна СКЖ взагалі, і тому вона не є їх сильною стороною. Відповідаючи на одне з запитань тут, на Мінфіні, я вже розповідав «У чому полягає бізнес страхової компанії життя»?  http://pensioneriya.blogspot.com/2014/12/111.html. Прочитавши цей і інші матеріали розділу «Страхування» на сайті «Пенсійний капітал»: http://pensioneriya.blogspot.com/, ви теж, можливо, зрозумієте, що страхові компанії займаються (як це і випливає з їх назви) саме страхуванням.


Єдиною причиною для придбання у СКЖ страхового полісу, має бути бажання захистити себе і свою родину від фінансових негараздів, пов’язаних з непередбачуваною втратою працездатності і самого життя. Фінансова ж винагорода по закінченню дії договору страхування – це просто приємний бонус за те, що на протязі його дії, з нами, дякуючи Богові, нічого не трапилось.

Хіба ж самі страхові компанії винні у тому, що страхуватись добровільно, ми уперто не бажаємо, і тому вони вимушені залучати нас до того маленькою хитрістю, пропонуючи пенсійне накопичення? В результаті, так чи інакше, користь отримують всі учасники процесу.

Виходячи з ваших слів, ви теж прагнете до нього залучитись, і тому хочете вибрати СКЖ з найкращими інвестиційними показниками. Не по тих стріляєте, - казав мій товариш під час однієї з карточних ігор, і я готовий повторити цей вислів за ним. Для страхування, вибирайте ту компанію, що краще страхує, ніж інвестує. Або навіть не так: вибирайте не компанію, а конкретну страхову програму, що найбільше відповідає вашим особистим цілям і найкраще задовольняє ваші особисті інтереси. Для цього їх, правда, треба спочатку зформулювати.

Коли ж вас цікавлять таки інвестиції, то зверніться краще до НПФ. Там і цифри всі, як на долоні, і інвестиційні стратегії відкриті, і поміняти один фонд на інший, завжди можна.

Я думаю, що ви, як і автор попереднього питання, робите помилку, намагаючись пристосуватись до окремих інвестиційних інструментів, не визначивши попередньо власні цілі і не склавши (хай і не на папері) власний фінансовий план. А без цього неважко вскочити у халепу. І добре, коли то буде лише НПФ, без терміну і зобовязань, а не СКЖ на 20-30 років з обовязковими щорічними внесками.


Комментариев нет: