понедельник, 6 апреля 2015 г.

Питання на форумі-24. Ризики і виклики НПФ.




Чергове запитання з Дніпропетровського форуму. 

Сергей вопросы к вам:
1. Есть ли риск, что деятельность НПФ осуществляется на принципе "через 20 лет либо визирь умрет, ли ишак"? 

2. Какая радость учредителям НПФ обеспечивать высокую доходность клиенту, а не как в банке?

3. Как соотносится минимальный риск (вследствие ответственности перед будущими пенсионерами) и высокий уровень доходности, обеспечивающий наибольший прирост вклада?

1.      
Ризик завжди є. В деяких речах, ми навчились співвідносити з ризиком  вигоди або необхідність, і майже його не помічаємо. Зазвичай, ці речі відомі і звичні. В інших, менш звичних і менш відомих речах, ми схильні існуючий ризик перебільшувати. В третьому випадку, недооцінювати існуючи ризики, нас спонукає надлишкова довірливість, що виходить з бажання перекласти вирішення власних питань на сторонніх. Найповніше оцінити існуючи ризики, допомагає володіння інформацією. Саме для цього я і пропоную ставити тут запитання.

Система НПФ влаштована таким чином, що обслуговуючим компаніям, вигідне їх довге  і успішне життя. Для них, - це джерело постійного грошового потоку, та сама курка, що несе золоті яйця. Але людську слабість до корупційних справ ми теж мусимо враховувати. Я думаю, що в НПФ теж існує корупція. Не так давно її виявили навіть в НПФ НБУ. Що ж там сталося? Управляючи купили цінні папери по завищеній ціні. А привело до цього особливе псевдоелітне становище цього фонду, його закритість, непрозорість, неконтрольованість.

Уявімо, що подібне сталося б в звичайному НПФ. Це миттєво помітили б колеги, державні регулятори, Рада фонду і його учасники. Колеги мали б публічно виступити проти «паршивої вівці, що псує все стадо», регулятори мали б фінансово покарати порушника, Рада фонду мала б право відсторонити управляючу компанію від роботи і замінити її на іншу. Учасники могли б вимагати компенсації втрат або просто поміняти цей НПФ на інший, негайно переклавши туди свої пенсійні накопичення. 

Останнє – найголовніше. Учасники НПФ НБУ не мають права такого переходу, поки вони працюють в НБУ, і учасники відкритих НПФ мають. На будь-який прояв нечесності, нещирості, шахрайства, вони можуть дуже швидко, як то кажуть, «проголосувати ногами».

Це гарний запобіжник, але - тільки в разі достатньої обізнаності, поінформованості, недовірливості і активності. В іншому разі, корупційна змова таки можлива.

Я розумію прискіпливість цього запитання: нумо, хлопці, доведіть, що ви залишаєтесь білими і пухнастими у той час, коли вся країна в лайні. Але країна – це ми, і саме від нас залежить все, що в ній відбувається. Випадок з НПФ – найпростіший; тут вагомі запобіжники створені законодавчо. Тож, з нього і варто було б починати шлях до очищення.

2.
Крім клопоту, засновники НПФ, ніякого зиску від нього не мають. У разі, коли такими є профспілки, керівники підприємств, суспільні організації. Коли засновниками стають компанії з управління активами (КУА), вони створюють для себе бізнес. Не все в цьому бізнесі залежить від них, головні чинники визначає держава. Вона обмежує прибутки обслуговуючих компаній і ставить їх в залежність від успішності управління. Простими словами, КУА отримує певний відсоток від коштів, що перебувають під її управлінням. Більше розмір активів, - більша винагорода.

 Збільшити чисту вартість активів (ЧВА) можна двома шляхами: залучивши якнайбільше коштів від вкладників, або активно примножуючи вже залучене. Для першого потрібно показати свою відкритість, чесність, професійність і результат, а для другого, проявити свою фаховість на фінансових ринках. Ось вони і стараються. До речі, на відміну від банків, весь прибуток НПФ негайно розподіляється по пенсійним рахункам учасників. За цим пильно стежить Адміністратор фонду. Він же щомісяця вираховує плату за обслуговування.

3.
Майбутню пенсію можна приблизно вирахувати за допомогою пенсійного калькулятора, розташованого на сайті Адміністратора  Хочу звернути вашу увагу на фразу, що міститься прямо на ньому: Для розрахунків краще використовувати значення в межах середньорічного індексу інфляції плюс 2-3%.


В цьому і полягає завдання НПФ, враховуючи довгий термін накопичення. В окремі роки буває по-різному. Сплеск прибутковості кінця минулого і початку нинішнього років, обумовлений знеціненням гривні. Частина активів НПФ має валютну складову, що і підняла прибуток вище за банківський депозит. Про це ж говорить голова Ради одного з фонді, відповідаючи на мої запитання  Сподіваюсь, з часом, скажуть і інші.

Комментариев нет: