вторник, 19 мая 2015 г.

Питання на Мінфіні-30. Життя чи пенсійний гаманець?



Сергей, подскажите, пожалуйста, у меня счет в НПФ (со времен работы в банке). До пенсии еще далеко, а тут болячка всплыла… .
Подскажите какие документы необходимы для возврата средств на мое лечение.
Проблема в том
, что я нахожусь в Донецке, и бланков с голограммами мне никто не может предоставить.
Спасибо.

По-перше, вимушений нагадати, що НПФ призначено для накопичення коштів виключно на пенсію, і аж ніяк не на купівлю побутової техніки, відпочинок на морі чи весілля дитини. Все це минається, а старість і повязана з нею втрата працездатності, невідворотні. Для інших (подібних названим) цілей існують інші (наприклад, депозитні і страхові) програми.

І лише в найтяжчому випадку, коли мова йде про життя чи смерть майбутнього пенсіонера, Закон робить виключення з загального правила і дозволяє витратити пенсійні накопичення на його врятування. І стосується це виключення лише онкологічних захворювань, інфаркту та інсульту. Я розумію, що перелік смертельно небезпечних хвороб цим не обмежується, але вочевидь, у даному разі справу вирішує статистика.

Саме назви цих трьох хвороб або, скоріше груп хвороб, повинні фігурувати у довідці, виданій медичним закладом, щоб вона стала підставою для одноразової пенсійної виплати.

Наразі, перед моїми очима ця, надана одним з Адміністраторів НПФ, довідка. Мене запевнили, що лікарям вона добре відома. Читаю: «Форма первинної облікової документації № 027/о. Затверджено наказом МОЗ України 14 лютого 2012 року № 110». Простими словами, - це виписка з амбулаторної карти хворого, засвідчена підписом і печаткою лікуючого лікаря, а також кутовим штампом і гербовою печаткою медичного закладу. Все, ніяких голограм я там не знайшов. Ніяких обмежень стосовно Донецька чи інших тимчасово окупованих територій, Адміністратор теж не має.

Тож ваші дії можуть бути наступні: отримуйте довідку форми № 027/о і пересилайте її Адміністратору вашого НПФ разом з відповідною заявою на одноразову пенсійну виплату, з зазначенням реквізитів вашого (!) банківського рахунку, куди вона надійде. Яким чином перетворити безготівкові кошти в готівку, вам повинно бути видніше. Бланк заяви теж надає Адміністратор (сподіваюсь, ви завчасно потурбувались про встановлення з ним контакту).

З одноразової пенсійної виплати утримується податок на доходи фізосіб у розмірі 15%. Розумію, що цей факт видається несправедливим. Я тієї ж думки; тут закон, на мій погляд, дещо не допрацьовано. Але логіку законодавців зрозуміти можна. По-перше, з пенсійних внесків свого часу повертались (хоча і не всім) ті ж 15% (а юридичним особам - всі 60%); по-друге, одноразова пенсійна виплата вважається певним, хоча і вимушеним, відступом від філософії НПФ, за якою, пенсійні виплати повинні бути не разовими, а щомісячними на протязі принаймні 10 років; по-третє, податок не застосовується до інвалідів першої групи і після 70 років. Думаю, з часом ці норми зазнають змін, але поки маємо те, що маємо.

Є ще один шлях отримання одноразової пенсійної виплати за станом здоров’я, - це набуття інвалідності будь-якої групи. Дії аналогічні.

Як бачимо, при певних обставинах і великому бажанні, гроші з НПФ «витягнути» можна. Чи варто цим перейматись – то інше питання. Коли гроші потрапили на ваш пенсійний рахунок не з вашої волі, а з волі роботодавця, коли ви майже нічого не знаєте про НПФ, коли падають банки і знецінюється гривня, цілком природно виникає страх. Що з ним робити? Вчиняти навпаки. 

Тепер ви не просто банківській вкладник; наявність пенсійного рахунку в НПФ, переміщає вас на поле інвестиційних ігор, де зовсім інші правила. Головне з них, просте: вчиняйте навпаки загальній тенденції, тобто купляйте, коли всі продають, продавайте, коли всі купляють, робіть пенсійні внески, коли всі прагнуть, як ви кажете, «повернути» їх з НПФ. І буде вам інвестиційне щастя


Бажаю вам успішно впоратись зі своєю хворобою, буду радий, коли пенсійні кошти з НПФ вам в цьому допоможуть.

Комментариев нет: