среда, 7 марта 2018 г.

Питання 180. Чи потрібно оновлювати документи для НПФ?



 Чи потрібно оновлювати ще які-небуть документи? Я б хотіла дізнатися про стан мого рахунку, як керувати коштами/накопиченнями. Де можна знайти таку інформацію?

Для створення пенсійного контракту, адміністратор пенсійного фонду (АПФ) вимагає від вкладника копії коду ІПН і паспорту  (сторінки 1-2, друге фото з обох боків і реєстрація). Найболісніше питання для вкладника – це копія другого фото. Зазвичай його забувають, а між тим, ідентифікація без нього не можлива. Тому і бувають ситуації, коли з пенсійним контрактом всі спочатку поспішають, а вже потім, державний регулятор за такі недоробки досить боляче карає АПФ.
Звісно, на протязі життя, паспортні дані іноді змінюються (частіше, - це реєстрація і прізвище). Про це важливо своєчасно сповістити адміністратора, додаючи до своєї заяви копії нового паспорту і свідчення про шлюб або його розрив.
Не варто переживати, що адміністратор загубить вас з часом, навіть коли зупините на кілька років свої пенсійні внески, - все одне, рак на рік на вашу адресу він вишле вам повідомлення про стан пенсійного рахунку. Але навіть і без щорокового листа, ми, учасники НПФ маємо можливість спостерігати перебіг стану свого рахунку у власному кабінеті на сайті адміністратора АЦПО: https://acpo.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=349&Itemid=388
Зазвичай, кожний новий учасник НПФ, отримує логін і пароль задля входу до свого кабінету разом з підписанням пенсійного контракту і відповідної заяви. Кабінет починає працювати за дві умови: підписана заява на логін/пароль і на рахунку є гроші (від 200 грн.). коли своєчасно заява не підписана, то це можна зробити і пізніше, - навіть за кілька років. Зразок є на тому ж сайті: достатньо підписати його і відправити листом Адміністратору в Київ (можна передати і мені чи іншому представнику АЦПО).
Керувати своїми грошима можливо кількома способами: робити нові пенсійні внески у певних розмірах і у певні терміни (тобто, - найбільше і найчастіше, а надто, коли вартість одиниці пенсійних активів (ОПА) ваменшується). Крім самого учасника, пенсійні внески можут проводити його родичі і роботодавці.  Дуже корисно також, на початку нового року, отримувати податкову знижку від держави у розмірі 9-18% від внесків минулого року, і долучати цю суму до пенсійного рахунку. Коли ми почнемо збільшувати кожний наступний внесок на відсоток зростання власних доходів або на значення інфляції, то можемо бути впевненими, що наша  майбутня пенсія не втратить своєї нинішньої купівельної спроможності. Ставши учасниками клубу «Прометей», почнемо отримувати (за певних умов) ще 1-5% від пенсійних внесків на протязі принаймні, 1 року. Цей кеш-бек, теж варто долучити до чергового пенсійного внеску.

Комментариев нет: