суббота, 28 марта 2015 г.

Питання на форумі-21. Альтернатива НПФ.


Це питання з дніпропетровського форуму. Громада там полохлива і на більше поки що не спромоглась.


Ви скажете, що зростання активів не відповідає на 100% знеціненню гривні, але в добре диверсифікованому портфелі таке і неможливо, бо він повинен захищати наші збереження від усіх негараздів в комплексі і одночасно.
Это с Вашей странички.
Т.е, даже если портфель "хорошо диферсифицирован", то он даже не способен скомпенсировать падение гривни по отношению к доллару. Про инфляцию доллара молчим. Т.е, если участнику очень повезет, то в конце он получит только часть от вложенных денег, а скорее всего-не получит ничего. Мошенничество чистой воды.


Дійсно, з часом все минає: гроші знецінюються, будівлі руйнуються, шкіра в’яне, м’язи слабнуть, а молодість проходить. Стверджувати зворотне, було б тім самим шахрайством, яке ви згадуєте. Справа у тому, що наш Світ має лише одну координату часу, який невпинно спливає. Якщо вірити Даніілу Андрєєву, існують Світи зі значно більшим числом координат часу - майже до трьохсот. В тих Світах, можливо і гроші поводяться по-іншому, якщо вони там є, звичайно. А ми, перебуваючи у нашому Світі, повинні знати і керуватись саме його законами.

Звісно, завжди знаходяться люди, що обіцяють повернути, якщо не сам час, то його прояви: силу рук, красу обличчя, ясність розуму, свіжість почуттів, добрий гумор і товстий гаманець. Деяких з них, я постійно бачу в телевізорі. Гадаю, хтось їм вірить, інакше вони б там не зявлялись.

Ми ж маємо дивитись на світ тверезими очима, і знаючи напрямок руху часу, своє майбутнє передбачувати і до його приходу готуватись. Коли йдеться про гроші, то навіть без високого розуму легко зпрогнозувати, що з часом потреба в них збільшиться, а спроможність заробляти зменшиться. Хто мислить інакше, той просто наївний фантазер або не сповна розуму. Не в собі знаходяться і ті, що програмують себе, буцімто до означеного майбутнього вони не доживуть. Хай би вже про себе, а то і країну, і людство за собою тягнуть. Нещасні збоченці, одне слово.

Думати про сьогодення, треба було в минулому, а час піклуватись про майбутнє, є саме зараз. Розповсюджений вирах «жити тут і зараз» означає не байдужість і не сліпе покладання на Божу волю, а відповідальність кожної миті сьогоднішнього буття перед майбутнім. Бо саме зараз воно і формується (що посієш, те і пожнеш).

Виходячи з цього, варто докладати зусиль не так на міфічне примноження, як на надійне збереження набутого і напрацьованого у розквіті  сил на максимумі енергії. А тут в нагоді стає розумна поміркованість і найширша диверсифікація, метою якої завжди була не прибутковість, а надійність, не агресивність, а безризиковість, не примноження, а збереження.

Саме ці, націлені в майбутнє, помірковано розумні якості, зібрані в Недержавних пенсійних фондах (НПФ) і складають їх сутність.

Існують фінансові інструменти більш ризиковані і, відповідно, більш прибуткові. Історично, статистично, це не золото, не нерухомість і навіть не улюблені українцями долари. Безумовне лідерство в цьому питанні належить корпоративним правам власності – акціям промислових підприємств. Бажаючи, можуть випробувати свої сили на фондовому ринку, але то окрема тема.

У НПФ окрема мета, і не зовсім доречно порівнювати його з іншими фінансовими інструментами. Ні цінні папери, ні нерухомість, ні бізнес, ні золото, ні валютні активи, не є альтернативою НПФ, бо всі вони входять до складу його інвестиційного портфеля. Альтернативою пенсійним накопиченням є поточне імпульсивне марнотратство. Ніколи не втрачайте гроші, - каже найвідоміший сучасний інвестор Баффет.

Я знаю, що на даному рівні нашого буття, відмовитись від марнотратства не реально, тому для початківців пропоную наступне правило з трьох пунктів.

1.     Завести облік своїх розходів.
2.     По закінченню місяця підрахувати кошти, витрачені марно, безцільно, шкідливо, бездумно.
3.     Точно таку суму покласти в НПФ, на пенсійні рахунки членів сімї.

Таким чином, що нам заважає, те нам і допоможе (майже, як в фільмі «Кавказька полонянка»).


Комментариев нет: