четверг, 18 июня 2015 г.

Як ставитись до нових депозитів?


Як ставитись до нових депозитів?

Від сьогодні, банки одержали право пропонувати вкладникам депозитні угоди, що не можуть бути розірвані достроково.

Не факт, що цим правом вони негайно скористаються; тим більш, не факт, що вкладників позбавлять права вибору між новими депозитами і старими, бо втрати від такого рішення можуть перевершити надбання. Але про те нехай болить голова у банкірів,  ми ж повинні мати з цього приводу власні міркування.

Що отримали ми? Вочевидь, - зменшення ліквідності, яка безсумнівно потягне за собою збільшення ризику. І все це разом, можливо, буде компенсовано підвищеною прибутковістю. То, чи радіти нам з тієї новини, чи сумувати?

Я б використав її в якості приводу для перегляду депозитної частини свого інвестиційного портфелю, тим більше, якщо його склад, власне депозитами і обмежується. А подібних портфелів в нашому середовищі, ой, як багато.

Наше ставлення до депозитів не може бути однаковим. Воно кардинально залежить від його розміру. Розмір депозиту (депозитів) не менш кардинально залежить від нашого фінансового стану, схильності до ризику і фінансових планів.

Всі знають вислів про гроші, що повинні працювати. Я сам обґрунтовував цю тезу у матеріалі «Зачеп нам надо инвестировать?»: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_8812.html . Але не все так прямолінійно і однозначно.

Накопичення у розмірі 3-6 місячних бюджетів сімї, не варто інвестувати взагалі. Цю, так звану «фінансову подушку», краще ховати піл подушкою звичайною, тобто у стані максимальної доступності.

Наступні 5-10 місячних бюджетів можна тримати на поточних депозитних (карткових) рахунках з правом вільного доступу. Умови подібних вкладів дозволяють спати більш-менш спокійно.

Особливого зиску від тримання подібних сум на строкових депозитах, все одно не буде, принаймні він не порівняно менше повязаних з цим ризиків.

Взагалі, філософія депозиту – це покласти багато на відносно короткий термін, під відносно високий відсоток. Придатні для цього суми починаються з 8-16 місячних бюджетів.

Таким є мій поміркований погляд. Але, маючи підвищену жагу адреналіну, ним можна сміливо нехтувати. Такі індивідуальні особливості.

Зазначені в тексті цифри, вибрані довільно, але з врахуванням певної закономірності. Придивившись, ви побачите в їх послідовності ряди Фібаначчі, або правило золотого перетину. У будь-якому разі, раджу у власних фінансових розрахунках, активно його використовувати.

То, як же реагувати на новину? Ніяк. За великим рахунком, вона не впливає на стиль нашої фінансової поведінки, яку ми повинні формувати, спираючись на зовсім інші принципи. Ось, наприклад, - коротке викладення деяких з них: «Краткое руководство по стратегическому инвестированию — в четырех частях с предисловием, послесловием и послепослесловием»: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/06/blog-post_21.html

Комментариев нет: