пятница, 4 сентября 2015 г.

Питння фінансовому експерту № 45. Каша в голові від фінансових пропозицій.



Сергей Иванович здравствуйте. Увидел Вас на сайте prostobank.ua
 
Подскажите, пожалуйста, Вы как независимый эксперт.
 Мне предлагают сделать себе страхование на 20 лет в МетЛайф или в СК «Юпитер Vienna Insurance Group".
У меня уже полная каша в голове, что и как, и к чему.
 
В общем, Вы бы как эксперт сделали бы себе страховую программу в этих компаниях или нет? Или лучше в банке сделать пенсионную программу?
 
Я вже неодноразово відповідав на подібні питання. Можливо, це допомогло окремим людям, але не змусило угомонитись страхових агентів. Я їх чудово розумію (сам був таким), але не виправдовую.
 
Тому, перша моя порада – перечитайте матеріали розділу «Страхування» на сайті «Пенсійний капітал»: http://pensioneriya.blogspot.com/. Інші розділи теж цікаві. Страховики  беруться вирішувати будь-які проблеми своїх клієнтів за допомогою одного лише страхування, тому що нічого іншого просто не знають. А воно (інше) є. 
 
 Друга порада: ніколи не купуйте нічого, а особливо фінансові продукти, під тиском. Повірте, тиснуть на вас не з любові і не з турботи за ваші фінанси. Не варто також зважати на акційні пропозиції, бонуси, подарунки, тощо. Спитайте, в яку суму обійдеться вам черговий аукціон небаченої щедрості, - нічого безкоштовного не буває.
 
Третя порада: купляйте  фінансову послугу у посередника в тому разі, коли її цінність вища, а вартість нижча, ніж безпосередньо у виробника. Це буває нечасто, але буває. В інших випадках, звертайтесь до першоджерела. В вашому випадку, це офіс (сайт) страхової компанії, але не, так званого, страхового брокера (по факту і українському законодавству, більшість з них не брокери, а агенти).
 
Четверта порада: не вкладайте гроші в те, чого ви до кінця не розумієте. Відносно якості послуг, в України прийнято радитись з продавцями. Тому, що це начебто безкоштовно. Краще заплатити за консультацію тому, хто не є агентом продавця, щоб потім не втратити більше.
 
Пята порада: не поспішайте там, де вже нічого не можна змінити, ані компанію, ані умови угоди, ані свої зобовязання. Ваш випадок саме такий.
 
Страхові продукти достатньо якісні і надійні. Проблема в тому, що потрібні вони далеко не кожному. Що потрібно конкретно вам, можна зясувати лише після розмови з вами.
 
Я маю кілька страхових програм, які більше 10 років тому, купив сам у себе, аби заощадити на комісійній винагороді агентам. В той час я працював безпосередно у страховій компанії. Про зроблене я не шкодую, але сьогодні вчинив би інакше.
 
Існуючу фінансову проблему краще вирішувати комплексно, використовуючи кілька інструментів одночасно. Не можна сказати, що банк краще СК, а НПФ краще банка. Для фінансової безпеки, варто мати і те, і інше, і ще інше. А от пропорції вибираються індивідуально.
 
Якщо в голові каша, не поспішайте, поки вона не наповниться знаннями. Накопичуйте гроші на депозитах і вивчайте інвестиційні інструменти.

Комментариев нет: