понедельник, 22 сентября 2014 г.

В чому слабкість нерухомості?



На русском языке читайте на сайте "Путь инвестора".

Про силу мова вже йшла тут, а тепер - про слабкість. Головним недоліком нерухомості є її висока, щодо інших інвестиційних інструментів, вартість. На фінансовій мові це називається високим порогом входження. Правда, цей недолік можна назвати злегка надуманим, оскільки існує менш дорога гаражна, складська, допоміжна нерухомість. І все-таки.

1. Відносно висока вартість. Це заважає створити диверсифікований інвестиційний портфель, що включає інші інструменти. Їх просто не буде на що купити.

2. Низька ліквідність. Продати нерухомість швидко, не вдасться з кількох причин. Є терміни підготовки документів до продажу, штучне скорочення яких, коштує окремих грошей. Покупці, враховуючи чималу вартість, не приймають поспішних рішень. Для перегляду та порівняння інших варіантів продажу (які завжди є), покупцеві потрібен деякий час.

3. За нерухомістю може тягнутися погана історія, наприклад, не зовсім законно могли бути проведені попередні угоди. Відстежити такі моменти складно.

4. У нерухомості можуть бути приховані недоліки, які проявляються сезонно.

5. Нерухомість може постраждати від стихійних лих, техногенних аварій, неакуратності мешканців і сусідів. Вирішити подібні проблеми за допомогою страхування досить складно.

6. На вартість нерухомості можуть впливати раптово виниклі зовнішні чинники. Сусіди, будівельні майданчики, комунікації, навколишня природа і інфраструктура можуть помінятися в несприятливий бік. Крім того, можливі непередбачувані юридичні казуси у відносинах з сусідами, комунальниками, владою, тощо.

7. Володіння нерухомістю коштує грошей, просто тримати її і не використовувати, не вигідно. Комунальні послуги можуть рости в ціні.

8. Нерухомість вимагає періодичних витрат на ремонт.

9. Податки на нерухомість можуть розширитися і вирости.

Одним словом, володіння нерухомістю складно назвати пасивним інвестуванням. Це - не просто повноцінний бізнес з усіма його складнощами і проблемами, але ще і специфічний бізнес, якому треба вчитися і знати.

Комментариев нет: