среда, 4 февраля 2015 г.

Походження Всесвіту-3. Моделі в Буддизмі.




Попередні матеріали.

1. Походження Всесвіту-1.   Перелік моделей і свідчень.
2. Походження Всесвіту-2. Класичні моделі.


2.Модель розвитку Всесвіту в Буддизмі.

В Буддизмі розвинута ідея періодичності виникнення та розвитку світів. Світів стільки ж, скільки піщинок в Гангу. Час існування кожного Світу обмежений і розподіляється на декілька етапів. Ці етапи розділені хаосом. На кожному з етапів з’являється Будда, який відновлює Порядок і Гармонію. Є пусті етапи, без Будд, тоді період Хаосу збільшується. Будди дають вчення (драхму) пізнання та сприйняття, що породжують гармонію (нірвану). Вчення не є вічним, через деякий час воно зникає, і Світ знову занурюється в Хаос до появи нового Будди. За виникнення та розвиток нового Світу відповідають три образи: творець Світу – Брама, оборонець Світу – Вішну і руйнівник Світу – Шива. Брама – Геос виникає з Хаосу, із Великої Безодні, з Вод, над якими Дух, що носиться над планом майбутнього Космосу, в безмовності ширяє в першу годину нового пробудження. Брама виходить з Всесвітнього яйця як Світло, бо його розуміння розкрилось, і він починає роботу в Хаосі по створенню Всесвіту. І сам стає Всесвітом, і стає Вішною, охоронцем Всесвіту. Та коли Всесвіт виснажується – Вішна перетворюється в руйнівника Шіву.

Бог часу і карми, буддівський Прометей і Зевс (як громовержець) одночасно, Індра говорить: "Мені знайомий страшний розпад Всесвіту. Я бачив, як все знищується кожен раз знову і знову в кінці всякого циклу. В цей страшний час кожний атом розпадається на первісні частинки вічності, з яких колись виникло все. Хто порахує Всесвіти, які знову і знову виникали з безформенної безодні цих Вод? Хто порахує плинучі епохи світів, які без кінця змінюють один одного…"Ця модель цікава тим, що вона нагадує нам дуже знайому картину. Пройшла зима. Настає весна і людина готує поле до посіву. І ось вона кидає зерна (інформацію) в ріллю (хаос). З’являється, проростає нова рослина (Всесвіт). Вона росте (розширення Всесвіту), зернятко зникло, і тепер вся інформація скрізь в рослині (Брама став Всесвітом). Навколо кожної клітини наростають інші (виникнення речовини в просторі "із нічого"). Та ось визрівають нові зерна (Шива), це ще одна модель розвитку Всесвіту. Існують і інші моделі походження Всесвіту. Є модель, розвинута в старовинному зібранні скандинавських пісень, в "Старшій Едді", модель, що розвинута в книзі «Чисел Халдеїв», в Зенд-Авесті, в «Книзі мертвих»

Крім того є моделі Геракліта, Орфея, Піфагора, модель, що викладена в християнській книзі буття -- Біблії. І тільки майбутнє покаже, що вірно, а що не відповідає дійсності в цих моделях.


 

Комментариев нет: