суббота, 7 марта 2015 г.

Енергетична теорія достатку-2. Шити (Жити) за канвою.


Існує спеціальна тканина для вишивання хрестиком – канва. Маючи певну структуру і розмірність, вона являє собою шаблон, матрицю для створення вишиванки. Майбутній малюнок майстриня планує і вибирає самостійно. Більш того, в процесі творення, вона вільна на власний розсуд, будь-як змінювати його і переробляти. Але від таких базових параметрів, як  розмір стіжків чи відстань між ними, вона ні за що не відступить.

Канва може бути самостійною основою для художнього твору, а може накладатись в якості тимчасового шаблону на іншу тканину або деталь одягу. Після нанесення вишивки, канва по ниточці висмикується і на цьому своє існування закінчує (є навіть водорозчинна канва). А ми бачимо добре структурований малюнок на гладенькій, не структурованій поверхні і тільки дивуємось його складності і досконалості.

Тож, і наше життя може бути схожим на щось подібне. Його програма задана своєрідною канвою – набором законів, принципів, норм, незмінних фізичних параметрів на кшталт числа Пі, постійної Планка або послідовностей Фібоначчі. Відхиляння від них не бажане, неприйнятне і підлягає певному покаранню, в залежності від характеру порушень. Зате, не виходячи за окреслені рамки, ми можемо вільно творити малюнок власного життя, вигадуючи нові матеріали, інструменти, засоби, кольори і їх комбінації.

 Індивідуальні малюнки, персональні вишиванки, певно, можуть існувати абсолютно окремо одна від одної, але частіше вони зливаються в картину сім’ї, роду, нації і перетворюються у надбання всього людства, що колективними зусиллями будує чергову цивілізацію.

Виходячи з цього, як повинен вести себе кожен з нас, аби бути щасливим індивідуально, не відєднуючись в той же час від суспільства, сприяючи загальному його розвитку?

По-перше, враховувати розмір власної канви, не заглядаючись на канву сусіда, узгоджуючи розмірність своїх кроків з передвизначеним зверху.
Відповідно до двох видів енергії (потенціальної і кінетичної), канва може задавати нам, як просторові, так і часові орієнтири. Коли мова йде про інвестування, то важливо визначити для себе розмір і періодичність інвестиційних внесків. У будь-якому разі, не виглядають природними значні, але рідки вкладення або ж, мізерні внески з підвищеною частотою. В загальному плані, можна орієнтуватись на фази місяця і переходи зодіакальних знаків, тривалість сонячного дня і зміни пір року. Своє слово, тут певно мала б сказати астрологія.

Серед інвестиційних інструментів, я віддав би перевагу депозитам з поповненням, пенсійним рахункам в НПФ, довгостроковому страхуванню життя, відкритим інвестиційним фондам, бізнес-проекти. Звичайні депозити, золото, домашнє накопичення гривні чи валюти не створюють постійних грошових потоків, в них недостає руху і, відповідно, кінетичної енергії. Накопичення можна було б розглядати, як збільшення потенціальної енергії, але – лише за умови створення нової структури, як наприклад, у сфері нерухомості.

По-друге, хибним, на мій погляд, будо б прагнення до чогось постійного і сталого. На все дається свій час (тут варто перечитати Екклезіаста) і своя відстань (шлях даний або дао). І звичайно, не варто допускати довготривалих зупинок у розвитку.

Як немало існує форм, видів і матеріалі канви для вишивання, так не менш різноманітними мають бути параметри індивідуальної долі. Чи варто їх порівнювати, міряючись між собою, в тому числі, матеріальним, духовними чи душевними здобутками, зневажати або заздрити, насміхатись або шкодити одне одному?

Ймовірно, своя канва є у народів, етносів, держав, цивілізацій. Тут вимальовується схожа картина, а історія злетів і падінь царств, еліт, династій, її лише підкреслює. Так що, вірно визначити напрямок і темп свого розвитку – не остання справа для кожної країни чи суспільного утворення. Копіювати ж інших, брати за основу чужу канву – то марна і невдячна справа.


Чи є своя канва у України? Вочевидь, що повинна бути. Чи відповідають наші дії, думки, сподівання її параметрам – то питання, варте витрачених на його вирішення сил, енергії і часу. Можливо, - втрат і жертв.

Наступні матеріали:

1. Енергетична теорія достатку-3. Різниця потенціалів, як джерело надлишковості.




Комментариев нет: