воскресенье, 16 августа 2015 г.

Чому у нас не вистачає коштів для інвестування.


Зовні, ідея інвестування виглядає дуже привабливою. Заробляти гроші власною працею не так легко, а тут вони примножуються самі по собі, за рахунок часу, складних відсотків і якихось внутрішніх, не зовсім зрозумілих нам процесів. Більш того, зважаючи на деякі з цих процесів, інвестувати нам просто необхідно, бо інакше ми вимушені переплачувати за буквально всі споживчі товари і послуги. Про це – окрема стаття «Зачем нам надо инвестировать?»: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_8812.html.


Проте, незважаючи на весь позитив, коли справа доходить до конкретики, знаходяться аргументи проти. Одним з найпоширеніших є відсутність вільних (зайвих, будь-яких) коштів, саме для інвестування. На інші потреби знаходяться, а для запуску механізмів примноження – ні. Один з аспектів цього парадоксу я вже описував минулого року у матеріалі «Где взять деньги для инвестирования?»: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_7.html

Зараз хочу висвітлити інший, на мій погляд, більш важливий.
Гроші для інвестування зявляються не раніше початку самого процесу інвестування. Власне, він їх і створює, чи то приносить в наше життя. Про це існує безліч афористичних виразів, на які ми зазвичай не надто зважаємо, бо на наш погляд, то просто слова. Що ж, в такому разі, я спробую дати пояснення з точки зору енергетики.

Можливо, ви звертали увагу на те, що найбільші досягнення, успіхи, прибутки, задоволення, приходять до нас завдяки не разовим, а повторюваним діям, операціям, процесам. Це не випадково, бо у Всесвіті взагалі не існує нічого поодинокого, одноразового, унікального, все побудовано на потоках і циклічності, повторюваності, дуплікації.

На кожне повторення будь-якої дії чи процесу, завчасно виділяється певна порція енергії, завдячуючи котрій, ця дія і відбувається. Коли мова йде про людину, подібний викид енергії, вона відчуває, як задоволення, щастя, приплив творчої наснаги. Саме цим пояснюється існування певних ритуалів перед початком робочого дня або по його закінченні. 

Склянка чаю, кава з сигаретою, фізична зарядка, прогулянка по інтернету, пятихвилинка у керівництва, тощо, дають особливий заряд бадьорості на день. А позбавлення одного зі звичних атрибутів, навпаки, віднімає енергію і призводить до знесилення, немотивованої втоми, роздратованості, стресу. До речі, рекомендації щодо відмови від шкідливих звичок, часто включають заміщення звичних дій чимось подібним, аби не втратити багато енергії.

Подібні речі помітні, як на дрібному побутовому рівні, так і на більш високому виробничому, творчому, життєвому. Чому вихід на пенсію, безробіття, хвороба, вимушена бездіяльність швидко ведуть людину до деградації, знесилення і навіть смерті? Тому що звичне коло роботи, турбот, циклічних дій розірвалось, а відповідної заміни їм не знайшлось.

Повернімося до інвестування. Варто лише розпочати цей процес, і енергія (ті ж гроші) для його продовження і розвитку знайдеться сама. Чому не розпочинаємо? Від страху і невігластва. Страх долається простою приказкою: очі бояться, а руки роблять, а задля ліквідації невігластва я і пишу ці рядки.

Звідки береться енергія, з чого вона починається? ЇЇ джерелом є цілі. Цілі народжують функцію – внутрішній зміст процесу, він в свою чергу створює (підбирає) зовнішню форму – інструмент (в даному разі, інвестиційний). Зазвичай, буває навпаки. Спочатку нам пропонують інструмент, і ми довго крутимо його в голові, намагаючись наповнити сенсом. Сенс підказують продавці інструменту, на їхній погляд, - це гроші. В результаті, отримуємо неприродні штучні ланцюжки з причини (інструменту) і наслідку (грошей), а повноцінне коло (мета – функція – форма – досягнення мети) не створюється і не замикається.

Насправді, визначити мету не так просто, цей процес вимагає додаткової енергії. Тому в поточному житті існує її замінник – дія. Циклічні дії заради не грошей, а самих дій, в процесі свого повторення викликають приплив енергії і набувають певного самостійного сенсу. Головна ж мета зявляється пізніше, як результат усвідомлення самого процесу.

Можливо, мої слова видаються важкими для сприйняття. В такому разі, прийміть їх на віру і просто спробуйте. Почніть інвестувати незначні суми у банківський депозит з можливістю поповнення або відкрийте пенсійний рахунок в НПФ. Сформуйте маленький, але постійний грошовий потік і спостерігаючи за ним, прислухайтесь до своїх відчуттів. Якщо щастя додасться, значить ви на вірному шляху, якщо ні, внесіть певні корективи. Наприклад, зробіть внески більш частими. Кому доводилось отримувати зарплатню, не раз-два на місяць, а частіше, той знає, яке це насправді задоволення. А природа його така ж сама: повторення дій викликає викид енергії.

Розуміючи цю природу, я по-іншому сприймаю не вельми зрозумілі раніше слова з біблейської притчі про таланти: «Бо хто має, тому дасться, і він надто буде мати; а в того, хто не має, заберуть і те, що має». (Мв. 13:12).


В перекладі на синусний момент, це означає: хто знайде кошти на інвестування, той матиме прибуток, а хто пожалкує, той втратить і те, що має.

Комментариев нет: