пятница, 1 декабря 2017 г.

Питання 167. Маючи накопичення в НПФ, чи варто відкрити для дитини накопичення в СКЖ?


Добрий день. Давно чекаю Ваш блог, і вирішив задати питання, яке можливо трішки відходить в теми НПФ, але як було написано на форумі, адміністрація minfin не хоче створювати блог по страхуванню. Я вже маю накопичення в НПФ за Вашою порадою. Є ще один інструмент — СКЖ. Хочу відкрити для дитини накопичення на 10 років. Про те не знаю, чи варто влізати в СКЖ та що краще:чи взяти лайфове накопичення із внесенням цілої суми протягом 2-3 років (уніка, річний платіж 3500, ризик: смерть і дожиття. По дитячим програмам в разі смерті страхувальника, страхова компанія замість страхувальника продовжує вносити платежі до кінця терміну дії договору.Чи взяти просто страховку від травматизму?На що звертати увагу при стахуванні в СКЖ? Можливо хтось з читачів блогу підскаже які програми в яких СКЖ кращі? Чи можливо вибрати іншу альтернативу. Дякую. 


Доброго дня, Артеме.
Ви влучно поставили своє питання, - як би там не було з адміністрацією Мінфіну, все одне я займаюсь  широким колом  питань, стосовно створення власної недержавну пенсію. Насправді, цим займаються не стільки я сам, скільки започатковані мною фінансові клуби, повна загальна назва котрих, - куш-бєк клуб знайомств і пенсій. Докладніше про нього – у статі «Що таке фінансовий гомеостаз»?: https://pensioneriya.blogspot.com/2017/11/blog-post.html.
Як дасте свої контакти, Артеме, то я надішлю вам відповідне запрошення до клубу, і ви теж зможете створити подібний клуб у місцевості свого проживання.
 Ваше розлоге питання, - саме для обговорень у наших клубах (сподіваюсь, вони теж дадуть свої спільні коментарі), а не для окремого (навіть найрозумнішого) експерта, бо його думка буде далі від істини, ніж народна мудрість. А наш клубна спільнота, складена з розумних, розсудливих людей,  – це і є  народ.
Найбільше, що маю зробити саме я, - це  надати служні зауваження, стосовно окремих нюансів,  - і саме для подальшої дискусії, в якій і загартується спільна думка, що наближена до істини.
Я і надалі розраховую, що і мій блог (https://pensioneriya.blogspot.com/),   і  моя експертна сторінка на Мінфіні (https://minfin.com.ua/questions/npf/), залишаться інформаційними ресурсами, де будуть збиратись ідеї, програми, питання, рекомендації, але не тільки мої, а всіх клубів і їх окремих учасників. Тоді наш клубний рух отримає і силу, і повноваження, і насагу, чого ми і спраглі: створювати власний пенсійний (сімейний) капітал, задля реальної фінансової незалежності від будь-яких, як волюнтариських, так і об’єктивних зовнішніх викликів і негараздів.
Артеме, стосовно ваших питань, я не буду робити безапеляційних заяв, а лише поставлю кілька зауважень для подальших роздумів для вас і клубів.
1.    Коли вам треба накопичення для дитини, то ви вже переконались у дієвості і дохідності НПФ. Прості розрахунки показують, що за однакових внесках і навіть доходів, накопичення в НПФ буде значно більше, ніж в СКЖ.
2.    Якщо дитині ще далеко до пенсії, то створюйте пенсійний контракт не на неї, а на себе, а ще краще – дідуся чи бабусю. Цей контракт можна закрити будь-коли після 50-річного віку, а вік дитина на цей час, значення не має. Більш вигідно, коли той пенсійний контракт закриють бабуся чи дідусь після 70-ліття (податок = нулю).
3.    У наших клубах є багато пенсійних інструментів різного ґатунку, але це не означає, що треба придбавати все. Найперше, треба зважувати власні бажання, плани, цілі.
4.    Накопичувальне страхування життя (НСЖ) – доволі складний інструмент, насамперед його треба достеменно вивчити і - на прикладі не однієї СКЖ, а кількох. Зверну вашу увагу, що кожна СКЖ моє відмінні від інших страхових  програм, котрі важливо порівнювати. Якщо все ж таки. вибирати одну з тих програм, то ту, що найбільше відповідає вашим потребам і можливостям.
5.    Дострокові внески дуже корисні в НПФ, але рідко допомагають в НСЖ, а іноді – шкідливі (варто розбиратись).
6.    Страхувати ризик смерті важливій для годувальника сімї, а нащо він дитині?
7.    Травми у дітей бувають, але з такою проблемою легко впораються ризикові страховики. У одному випадку, ви отримуєте певний відсоток (за окремою таблицею) від страхової суми, в іншому випадку, ви отримуєте певну суму за кожний день у стаціонарі або лікарняного. Тут треба вибрати.
8.    Цікавою, на мій погляд, може бути програма, де платять страхову суму у разі діагнозування деяких складних дороговартних хвороб.
9.    Дуже часто ризикові програми в НСЖ,обумовлені накопичувальною і не дуже вигідною програмою. А про накопичення ми вже знаємо, що вони кращі в НПФ. Тож, ризикові програми краще брати у інших, не життя, страховиків.
10.                      Альтернативи, звичайно, є завжди, але ми будемо їх вивчати поступово. Всі клуби з часом, знайдуть цю інформацію в блозі.

11.                      Порівнювати програми НСЖ ми теж будемо, а поки поспішати не варто.

Комментариев нет: