суббота, 26 сентября 2015 г.

Як нашу свідомість знищують гарантії ФГВФО.




                                                                       «Нищие моляться
                                                                       Моляться на
                                                                       То, что  их нищета
                                                                       Гаранти-рова-на»

                                        Ілля Кормільцев «Скованные одной цепью».



За повідомленнями ЗМІ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) заявив, що власниками, керівниками і співробітниками збанкрутілих банків вкрадено більше 116 мільярдів гривень. Аби розрахуватись з вкладниками, цю суму вимушена буде компенсувати держава.

Подібна ситуація не випадкова. Вона є закономірним наслідком того, що завжди сприймалося нами, як велике досягнення. Мова йде  про ФГВФО. Його існування, на мій погляд, і є першопричиною глибоких негараздів, які не завжди лежать на поверхні, саме тому, що вони глибинні, фундаментальні.

Раніше я вже писав про те, як нашу свідомість спалює інфляція, що є невідємною частиною фінансової системи, створеної багатими на користь багатим: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/08/blog-post_22.html.  Здається, що ФГВФО створений на користь бідним, але насправді, він теж працює на багатих. Переконаємось в цьому, збудувавши просту модель.

Задля її спрощення, уявімо суспільство з 10 осіб: 1 банкір, 1 бізнесмен, 1 державний чиновник, 1 великий вкладник, 1 маленький вкладник і 5 пересічних громадян, що не є вкладниками банку.

Уявний порядок дій відображено в таблиці.

1.    Спочатку гарантії Фонду мотивують вкладників нести гроші до банку.
2.    Деякий час імітується бурхлива діяльність і вкладникам  нараховуються відсотки.
3.     Потім банкір разом з  іншими учасниками корупційної афери - бізнесменом і чиновником, ділять їх між собою. Банк виголошується банкрутом.
4.    Держава збирає податки, аби компенсувати втрати вкладникам. Звичайно, що збирають з усіх порівну.
5.    Вкладники отримують компенсацію.
6.    Підсумкові розбіжності вражають: багаті знову збагатилися, бідні знову збідніли.

    Населення
Етапи
 афери
Великий вкладник
1 особа
Малий вкладник
1 особа
Банкір
1 особа
Бізнесмен
1 особа
Чиновник
1 особа
Громадяни
5 осіб
Всього
10 осіб
Внески до банку
-900
-100
0
0
0
0
-1000
Відсотки  на вклад (10%)
+90
+10
0
0
0
0
+1000
Корупційний прибуток
0
0
+300
+300
+300
0
Податки
-100
-100
-100
-100
-100
-500
-1000
Компенсація з Фонду
+900
+100
0
0
0
0
+1000
Всього
-10
-90
+200
+200
+200
-500
0

Підсумки наступні.

1.    Багаті учасники корупційної афери збільшили статки на 200. Бідні, що не мали грошей для вкладів, збідніли на 100 кожний. Висновок повністю співпадає з біблейським (з притчі про таланти): «Бо кожному, хто має, дасться йому та й додасться, хто ж не має, - забереться від нього й те, що він має» (Мв. 25:30).  І це означає не випадковість того, що сталося.

2.    Середній, так би мовити клас, вважає, що залишився при своїх і навіть дещо заробив, але насправді він втратив. Втратив обернено пропорційно до рівня своїх статків, тобто, бідніші втратили більше. І це ще раз нагадує нам, нащо потрібно інвестувати: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_8812.html.

А тепер – про свідомість. Шановні вкладники (і я в тому числі), ми і досі вважаємо, що наша держава разом з ФГВФО мають гарантувати нам банківські вклади за рахунок загалом всіх, переважно бідніших від нас, українців? В такому разі, своєю викривленою свідомістю, ми схвалюємо і благословляєте подібні, але більш цинічні дії з боку багатих. Засуджуючи їх, ми одночасно прагнемо стати ними. 

Статистично (перегляньмо таблицю), це неможливо. Максимум, чого ми здатні домогтися – це зменшити свої втрати. Звичайно, я не рахую тих, хто розштовхавши ліктями корупціонерів, стане між ними або, завдяки своїм талантам, досягне багатства чесним шляхом.

Вважаю, що є інший, більш прийнятний шлях. На матеріальному рівні – спиратись на власні сили і обмежувати споживацтво; на духовному рівні – розробляти нові фінансові системи з якісно новими гарантіями; на рівні душі – нарощувати любов і позбавлятись залежностей.

 Дещо про це вже було, але розмову буде продовжено: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/07/blog-post_3823.html.

 А поки що достатньо переставати дивитись на світ «широко заплющеними очима».






Комментариев нет: