суббота, 21 февраля 2015 г.

Походження Всесвіту-7. Космогенезіс за версією "Книги мудрості" (Книга Дзіан).



7. Космогенезіс за версією "Книги мудрості"

(Книга Дзіан)°2


Станца 1


Предвічна Мати – Народжуюча, скрита в своїх Покровах, Вічно-Невидимих, ще раз дрімала на протязі Семи Вічностей.Часу не було, він покоївся в нескінченних Надрах Тривалості.Всесвітнього Розуму не було; бо не було Ах-хі, щоб вмістити Його (Ах-хі – Змії або Дракони Мудрості).

Семи Шляхів до Блаженства не було. Не було й Великих Причин Страждання, бо не було нікого для їх породження і улещання ними.

Єдина Пітьма наповнювала Безмежне Все, бо Батько – Мати і Син ще раз були одним і Син не прокинувся ще для Нового Колеса і Мандрів на ньому.

Сім Превишніх Володарів і Сім істин перестали існувати і Всесвіт – Необхідності Син – був занурений в Паранішпанна (абсолютне Не-Буття), щоб бути видихнуим тим, хто є і в той же час немає. Не було нічого.

Причини Існування зникли: що було Видимим і Суще Невидиме покоїлись в вічному Не-Бутті – Єдиному Бутті.Лише Єдина Форма Існування, безмежна, безкінечна, простиралась, покоячись ві Сні, облишеному Снів; Життя несвідоме пульсувало в Просторі Всесвіту, у Всесутності тій, що відчувається відкритим Оком Дангма (очищеної Душі).Але де була Дангма, коли Алайа (Всесвітня Душа) Всесвіту була в Парамартха (абсолютному існуванні), і Велике Колесо було Анупадака (не маюче батьків)?


Станца 2.

…Де були Будівники, Осяйні Сини Зорі Манвантари (періоду проявлення протилежного відпочинку?). В Пітьмі, що не може бути пізнаною, в їх Ах-хі Паранішпанни (в Зміях Мудрості абсолютного Не-Буття). Створювачі Форм з Не-Форм – корінь Світу – Деваматрі і Свабхават (Мати Богів - символ простору і безмежності і Світова Субстанція) покоїлись в Блаженстві Не-Буття.

…Де була Безмовність? Де слух, щоб відчути її? Ні, не було ні Безмовності, ні Звуку; нічого, окрім Непорушного Вічного Дихання, незнаючого себе.

Час ще не настав; Промінь ще не проник в Зародок; Матріпадма (Мати – лотос, матка Природи) ще не набрякла.Серце Її ще не розкрилось для входження Єдиного Променя, щоб потім скинути його, як Три в Чотири, в надра Майї (космічної сили, що дає можливість існувати проявленому і його сприйняттю; космічної ілюзії?)

Семеро ще не народились із Тканини Світла. Єдина Пітьма була Батьком – Ненькою, Свабхават (нерозділеними Богами, першопочатками); і Свабхават була в Пітьмі.

Ці Двоє і є Зародок, і Зародок Єдиний. Всесвіт ще був скритий в Божественній Думці і в Лоні Божественнім.


Станца 3

…..Останній Трепет Сьомої Вічності тремтить в Нескінченності. Мати набрякає, розповсюджуючись зсередини назовні, подібно бруньці Лотоса.

Трепет розповсюджується, торкаючись своїм стрімким Крилом всього Всесвіту і Зародка, що перебуває в Пітьмі. Пітьма, що дихає над дрімаючими водами Життя.

Пітьма випромінює Світло, і Світло кидає одинокий Промінь в Води, в Глибину Лона Матері. Промінь пронизує Непорочне Яйце, Промінь пробуджує Трепет в Вічному Яйці і зароняє Зародок, не-вічний, який згущається в Світове Яйце.

Троє впадають в Чотири. Світоносне Єство усімеряється; Сім всередині, сім зовні. Сяюче Яйце, в собі Троїчне, згортається, розповсюджуючись молочно-білими Згустками в Глибинах Матері, Корені, що росте в Надрах Океану Життя.Корінь залишається, Світло залишається, Згустки залишаються і, все ж, Oeaohoo Єдиний (Батько – Ненька Богів, Шість в Одному, Семирічний Корінь, від якого все походить).

Корінь Життя був в кожній Краплі Океану Безсмертя і Океан був Світлом (Світлозарним) Осяйним, яке було Вогонь і Тепло, і Рух. Пітьма зникла і більше не існувала; вона зникла в своєму Єстві, в Тілі Вогню і Води Батька і Матері.

Побач, о Лану (учню), Дитя Променисте тих Двох, незрівнянне, сяючу Велич - Великих Темних Вод. Це Oeaohoo Молодший. Він сяє, як Сонце, він Полум’яніючий, Божественний Дракон Мудрості: Ека (Єдине, Всесвітній Розум) є Чатур (Чотири) і Чатур бере собі Три, і Союз народжує Сапта (Сім), в ньому Семеро, які стають Трідаша, Сонми і Множини (тридцять, або три по десять).

Побач його, піднімаючого Покров і розгортаючого його з Сходу на Захід. Він скриває Горнєє і залишає Підніжжя, явлене, як Велика Ілюзія (Майя). Він намічає місце для Осяйних і перетворює Горнєє в безкрайнє море Вогню і Єдине Проявлене в Великі Води.

Де був Зародок? І де нині була Пітьма? Де Дух Полум’я, що горить в твоєму Світильнику, о Лану? Зразок є Те, і Те є Світло, Білий, Сяючий Син Батька в Пітьмі Скритого ("Син Сонця", що заключає в собі Сім Творчих Воїнств – Сеферитів).Світло – Холодне Полум’я і Полум’я – Вогонь, і Вогонь народжує Тепло, Воду виробляюче, - Воду Життя в Матері Великій.

Батько – Ненька пряде Тканину, верхній край її прикріплений до Духу, Світла Єдиної Пітьми, а нижній до Тіньового Краю, до Матері; і Тканина ця є Всесвіт, витканий з Двох Суттєвостей, воєдино злитих, що є Свабхават.

Вона розповсюджується, коли Подих Вогню над нею; Вона скорочується, коли Подих Матері торкається її. Тоді Сини роз’єднуються і розсипаються, щоб повернутись в Лоно Матері, при закінченні Великого Дня, щоб знову з’єднатися з нею. Коли вона охолоджується, вона стає святою. Сини її розвертаються і скорочуються Самі собою, і своїми серцями; вони вміщують Безмежність.

Тоді Свабхават посилає Фохат (активну силу Природи), щоб Атоми затверділи. Кожний з них є частиною Тканини. Віддзеркалюючи "Самосущого Володаря", кожний, в свою чергу, стає Світлом.


Станца 4

…Прислухайтесь, ви, Сини Землі, до Ваших Наставників – Синів Вогню! Пізнайте те, що не має ні першого, ні останнього; бо все є Єдине Число, що вийшло з Не-Числа.Пізнайте те, що ми родом від Первозданних (Споконвічних) Семи, ми народжені Первісним Полум’ям, узнали від наших Батьків…

Із Осяйного Світла – Променя Вічної Пітьми – полинули в Простір Енергії ті, що знову прокинулись; єдиний з Яйця, Шість і П’ять. Потім Три, Один, Чотири, Один, П’ять – Двічі по Сім, Сума Всього. І це суть Єства, Пламена, Початки, Будівники, Числа, Арупа (безформенні), Рупа (форми, тіла) і Сила, або Божественна Людина – сума Всього. І від Божественної Людини пішли Форми, Іскри, Священні Тварини і Вісники Сокровенних Батьків, що перебувають в Пресвятій Четвірці.

То було Воїнство Голосу, Божественної Матері Соми. Іскри Соми підвладні і є слугами Першому, Другому, Третьому, Четвертому, П’ятому, Шостому і Сьомому з Семи. Вони пойменовані Сферами, Трикутниками, Кубами, Лініями і Формовщиками; бо так тримається Вічна Нідана (Головна Причина, зв’язок Причини і Наслідку) – Оі–На–Ноі (перетворене Oeaohoo – спіральний вихор, те, що рухає Всесвіт).

Оі–На–Ноі є Пітьма, Безмежність, Не-Число, Аді-Нідана (Перша і Вища причина), Свабхават О:Аді Санат, Число, бо він Один (Перший прадавній)Голос Слова, Свабхават, Числа, бо він Один і Дев’ять;"Квадрат без Форми".

І ці Троє, заключені всередині Свабхавата є Сокровенна Четвериця; і Десять суть Арупа Всесвіту. Потім ідуть Сини, Сім Воїтелів, Один-Восьмий, залишений в стороні, і Подих його є Світло-Дателем.

…Потім Другі Сім, які є "Ліпіки" – небесні писці, породжені Трьома. Відторжений Син Один. "Сини Сонця" незчисленні.


Станца 5.

Споконвічні Сім, первісні Сім Подихів Дракона Мудрості, в свою чергу, народжують своїм Священним Коло-Спіральним Диханням Вогняний Вихор.

Вони роблять Його Вісником своєї Волі. Джью (програмні структури?) стають Фохатом (активною силою природи); стрімкий Син Божественних Синів, чиї Сини Ліпіки спрямовуються в вихорі спіральнім. Фохат є Кінь, а Думка – Вершник. Подібно блискавці пронизує він хмари вогняні. Робить Три, П’ять і Сім переміщень через Сім областей – вгорі і Сім внизу. Він підіймає свій Голос і скликає несчислені Іскри, поєднуючи їх разом.

Він їх направляючий дух і водій. Починаючи роботу, він відокремлює Іскри Нижчого Царства, що в радості носяться і тріпочуть в своїх осяйних обітелях і утворюють з них Зачатки Колес. Він поміщує їх в Шести Напрямах Простору і Одно посередині – Колесо Серединне.

Фохат накреслює спіральні лінії для поєднання Шостого з Сьомим – Вінцем. Воїнство Синів Світла стоїть на кожному кутку; Ліпіки в Колесі Середнім. Вони кажуть: "Це добре". Перший Божественний Світ готовий ; Перший; Другий. Потім "Божественний" Арупа віддзеркалює себе в Чайя-Лока (Мати всього живого – область живого, що має межі), Першому Убранні Анупадака (не маючому батьків).

Фохат робить П’ять Переміщень і будує крилате колесо на кожному куті квадрата для Чотирьох Пресвятих, ..і для Воїнства їх.

Ліпіки окреслюють Трикутник, Перший Єдиний Куб, Другий Єдиний і Пентаграмму в Яйці. Це кільце, назване «Не переступи» для тих, хто сходить і повертається, хто на протязі Кальпи (періоди, дні і ночі Брахми) до Великого Дня "Будь з нами"… Так були створені Арупа і Рупа; від єдиного Світла Сім Світочей; від кожного з Семи семижди Сім Світочей. Колеса обертають Кільце.


Станца 6.

Силою Матері Милосердя і Знання, Гуань-Інь (Божественний Голос) – Троїчність Гуань-Ші-Інь (Мати, Дружина і Дочка), що перебуває в Гуань-Інь-Тянь-Фохат (Солодкозвучні Небеса Звуку), Дихання їх Породження, Син Синів, викликав з Нижчої Безодні Привидну Форму Сянь-Чан (Форму Всесвіту із Хаосу) і Сім Початків (Елементів).

Стрімкий і Променистий (Світлоносний) народжує Сім Лайа Центрів (точок рівноваги, нульових, де немає диференціації), яких ніхто не здолає до Великого Дня "Будь з Нами" і затверджує Всесвіт на цих Вічних Основах, оточуючи Сянь-Чан (ілюзорну форму Всесвіту) Зародками Первісними.

З Семи – Перший проявлений, Шість скриті; Два проявлені, П’ять скриті; Три проявлені, Чотири скриті; Чотири виявлені, Три скриті; Чотири і Один Цзан (дріб) проявлені, Два і Половина Одного скриті; шість повинні бути проявлені, Один залишено в стороні. Нарешті, Сім Малих Коліс, що обертаються; одно народжує інше.

Він складає їх по подобі старших Коліс, затверджуючи їх на Непорушних Центрах. Фохат (активна сили Природи), як же створює їх? Він збирає Вогняний Пил, він складає Вогняні Сфери, прямуючи через них і навколо них, надаючи їм життя і потім, спонукаючи їх до руху; одних в одному напрямі, інших в другому. Вони холодні. Він робить їх жаркими. Вони сухі. Він робить їх вологими. Вони сяють, він обвіває і охолоджує їх. Так діє Фахат від одних Сутінків до наступних на протязі Семи Вічностей.

Біля Порогу Четвертого Синам наказано створити свої Подоби. Одна Третина відмовляється, Дві підкоряються. Прокляття виголошено; вони будуть народжені в Четвертій, страждати і спричиняти страждання. Перша війна зародилась.

Старші Колеса обертались зверху вниз і знизу вгору… Зародки Матері заповнювали все суще. Битви виникли між Творцями і Руйнівниками, і Битви велись за Простір; Сім’я народжувалась і знову з’являлась без упину.

Порахуй, о Лану, якщо хочеш пізнати точний вік твого Малого Колеса. Його Четверта Спиця – Наша Мати. Досягни Четвертого Плоду Четвертої Стежки Знання, що веде до Нірвани (повне згасання існування, стан абсолютної свідомості) і пізнаєш, бо ти побачиш…


Станца 7.

Пізнай початок Життя, що почуває і поза формою. Спочатку, Божественний Єдиний від Матері-Духу; потім, Духовний; Три від Одного, Чотири від Одного і П’ять, з яких Три, П’ять і Сім. Ці суть Троїчні і Четверичні в низхідному порядку; народжені Розумом Першого Володаря Сини, Сяючі Сім. Вони і є Ти, Я, Він, о Лану; вони пильнують тебе і твою Неньку - Бхумі (нашу Землю).

Єдиний Промінь розмножує мале Проміння. Життя передує Формі, і Життя переживає останній Атом. Через несчислені Промені, Промінь – Життя, Єдиний, подібно Нитці в Намисті.Коли Єдиний стає Двома, Троїчний проявляється і Троє єдині; це наша нитка, о Лану, Серце Людини – Росмена, що називається Саптапарна (семиричний).

Це є Корінь, ніколи не вмираючий; Три-язичне Полум’я Чотирьох Фітілів. Фітілі-Іскри, які видобувають із Три-язичного Полум’я, направленого Сімома, їх Полум’я - Промені і Іскри Єдиного Місяця, віддзеркаленого в струмуючих Хвилях всіх Річок Землі.

Іскра Фохата, Ниткою найтонкішою з Полум’ям з'єднана. Вона мандрує через Сім Світів Майї (матерії - ілюзії). Вона зупиняється в Першому, стаючи мінералами; переходить в Другий і стає Рослиною. Рослина обертається в Семи змінах і стає Священною Твариною. З цих властивостей сполук створюється Ману (розум-закон)-Мислитель. Хто створює його? Сім Життів і Єдине Життя. Хто завершує його? П'ятиричний Лха (дух найвищої сфери).Хто доводить його до досконалості? Хто вдосконалює останнє Тіло? Риба, Гріх, Сома (Місяць – матерія, що народжує життя під дією тепла)…Від первонародженого Нитка між Мовчазним Творцем і його Тінню стає міцнішою і більш сяючою з кожною Зміною… Вранішнє сонячне Світло перетворюється в сяйво Полудня…

"Нині, це твоє Колесо" – сказало Полум’я Іскрі. "Ти – Я, моя Подоба і моя Тінь". Я Сам убрався в тебе і ти Мій Вахана (колісниця, живий скафандр, носій того, що не має форми) до Дня "Будь з Нами", коли ти знову станеш мною і іншими, собою і мною". Після цього Будівельники - Творці убравшись в свою першу Оболонку, спускаються на сяючу Землю і над людьми головують – будучи ними самими…

Як уже помітив читач, наведені моделі дуже різні, і по різному сприймаються і будуть сприйматись в майбутньому. Так класичні моделі більш наближені до того світосприйняття, яке умовно можна назвати матеріалістичним, точніше – примітивно - натуралістичним. Бо в цих моделях Людина при наявності мінімальної інформації про будову Всесвіту зробила спробу побудувати палац природи майже за повної відсутності фундаменту і отримала замість палацу – хатину. В моделях Андрєєва, Кастанеди, Кліазовського, в інших – маємо деякі фрагменти палацу, але повністю його контури повиті туманом і лише де-не-де просвічуються під променями нових уявлень про оточуючий нас Всесвіт. Настає той час, коли починаємо розуміти, що так звані "матеріалістичні" моделі – це лише перший крок в пізнанні Всесвіту, що вони зіграли свою роль в розвитку Людства. Але попереду нові горизонти, нове уявлення і нове світосприйняття. Уже зараз в світосприйняття майбутнього закладаються перші камені майбутнього фундаменту, і які з них залишаться, а які будуть відкинуті – судити нащадкам. Одне можна сказати впевнено уже тепер: оточуючий Всесвіт набагато складніший, різноманітніший і дуже мало відповідає нашим уявленням про нього. А значить у Людства майже безмежні можливості пізнання і сходження в Розумі і в Дусі, і відповідний їм час в майбутньому для цього сходження.

Звичайно, приведені моделі не єдині, а тому наприкінці наводимо витримки з інших моделей, сподіваючись, що вони з одного боку поповнять інформаційний багаж читача, з іншого допоможуть розвинути уяву і допомогти вийти за межі задубілої в "класичних" рамках свідомості.
°2 Книга "Дзіан" китайського походження, один з найдавніших манускриптів у світі. Автор і місце походження невідомі. Текст станц приводиться за російським варіантом О.П. Блаватської.

Комментариев нет: