суббота, 29 августа 2015 г.

Питання фінансовому експерту № 41. Як заробляє НПФ.




Сергей, добрый день!

Куда в настоящее время инвестируют средства НПФ Украины?

Из каких составляющих складывается доходность для участника НПФ и как она рассчитывается? 

Если можно, покажите на конкретном примере: допустим, человек вносит ежемесячно по 100 грн. в течение 10 лет. Что он и в каком виде он получает в итоге: одну, фиксированную выплату, ежемесячные фиксированные выплаты в течение ограниченного срока, ежемесячные выплаты в течение неограниченного срока и т.п.?

Загалом, українськи НПФ інвестують у все, що їм дозволено і в пропорціях, встановлених регулятором (НКЦПФР): нерухомість, метали, акції, облігації, депозити, тощо. А останнім часом – більше за все, у валютні державні облігації і банківські депозити. Співвідношення, звісно, по фондах різниться. Дивлячись на цю різницю, можна вибрати НПФ з прийнятною для себе стратегією. Як тут, наприклад: http://pensioneriya.blogspot.com/2014/01/4_23.html.

Вкладанням і примноженням коштів учасників, займається не сам НПФ, а найнята ним для цього компанія з управління активами (КУА). Зазвичай, вона використовує два типа операцій: спекулятивні і інвестиційні.

Спекуляції – це придбання активів, що на думку управляючих, мають потенціал зростання вартості і продаж активів, що такий потенціал вичерпали. Різниця між ціною купівлі і ціною продажу є прибутком НПФ, що розподіляється між його учасниками у відповідності до  внесків. Подібними активами можуть бути цінні папери, нерухомість, золото. На практиці, обліковується і розподіляється не тільки реальний прибуток, але і потенціальний. Тобто, періодично активи переоцінюються і обліковуються по поточній ринковій ціні.

Інвестиції – це придбання активів, що приносять регулярний дохід, наприклад, банківські депозити, орендна нерухомість, дивідендні акції, купонні облігації. Доходи завжди реальні, і після їх надходження, додаються до загальної суми активів, після чого, знову інвестуються.

Коли певний фінансовий ринок йде вгору, зростає сукупна вартість активів фонду, і учасники бачать це, як збільшення суми свого пенсійного рахунку. При падінні ринку, йде зворотній процес. Аби учасників не нервували подібні коливання, КУА розподіляє гроші по різних ринках, за прикладом розумного хазяїна, розкладаючого яйця в різні корзини. Коли один ринок падає, інший зростає, компенсуючи падіння першого. 

Можна було б намагатись передбачувати і використовувати коливання ринків, але подібна стратегія більш характерна  для інвестиційних фондів, ніж для пенсійних, де головною метою є не стільки прибутковість, скільки надійність і мінімальні ризики.

Саме тому, нам не слід очікувати від НПФ надприбутковості. Його переваги полягають в іншому.

Тим не менш, прогнозувати і розраховувати розмір майбутньої пенсії потрібно. Для цього існують, так звані, пенсійні калькулятори: http://acpo.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=309&Itemid=386.

Використовувати пенсійний калькулятор можна двояко.

Перший підхід вирізняється тим, що, виходячи з власного бюджету, насамперед ми визначаємо прийнятний для себе розмір щомісячних пенсійних внесків і підставляємо його у відповідне віконце пенсійного калькулятора.

Тривалість накопичення залежатиме від нашого віку, працездатності і бажання. Визначаємо її на власний розсуд.

Прибутковість можна визначати, орієнтуючись на минулі роки, але, на мій погляд, це сумнівний принцип, бо минула прибутковість, як відомо, не гарантує майбутню. Краще вибрати середню цифру з певним уклоном до песимістичного прогнозу. Сподіваємось, звичайно, на краще, але готуємось до гіршого.

Підсумок покаже нам  накопичену суму. Починаючи з 50 років, її можна забрати у вигляді одноразової пенсійної виплати або отримувати на протязі довгого (не менше 10 років) часу, у вигляді щомісячних пенсійних виплат. В останньому випадку, калькулятор покаже повну виплачену суму і розмір середньої виплати. 

Сума буде дещо більшою від накопиченої, за рахунок отримання інвестиційного доходу під час виплат. Ці показники залежать від терміну отримання пенсії (до речі, у процесі виплат, його можна змінювати) і заданої нами розрахункової прибутковості НПФ.

За допомогою низки засобів, кінцевий розмір пенсії можна підвищити: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/04/blog-post_19.html.

Другий підхід відштовхується від бажаного розміру майбутньої пенсії, тобто, від мети. Мета визначає план і ресурси, необхідні для його виконання. Калькулятор показує розмір ресурсів у вигляді щомісячного пенсійного внеску. Можливо, він виявиться завеликім для нашого бюджету. Не біда, починаємо втілювати план з тієї суми, яку можемо собі дозволити, тримаючи в голові необхідну. 

Будьте певні, в процесі інвестування, вона зявиться. Це простий закон фізики: енергоінформаційний потік в нерівномірному середовищі, створює вторинні контури енергії, що може бути спрямована на його відтворення. Нерівномірне середовище – це різниця потенціалів між наявним і бажаним, між поточними обставинами і задекларованою метою. Де є різниця потенціалів, там між ними завжди виникає енергія: http://pensioneriya.blogspot.com/2015/03/blog-post_15.html.

Таким чином, хто хоче мати конкретний приклад, має брати вихідні цифри і на їх основі конструювати свій власний план. Кому достатньо мати просте уявлення, може скористатись загальними арифметичними викладками звідси:  http://pensioneriya.blogspot.com/2014/06/blog-post_25.html.

І все ж таки, я не раджу аж надто захоплюватись  цифрами і плануванням. Принаймні, сам я цього не роблю, бо на мій погляд, надмірна деталізація створює залежність і веде до провалу замисленого. Я починаю інвестування і поступово нарощую грошові потоки, а з часом, на це знаходяться потрібні ресурси. Періодично я проводжу оцінку досягнутого і коригую свої дії. Звичайно, ви можете вчиняти по-іншому.

І ще кілька слів про конкретику. В короткій статті складно виписати всі особливості застосування НПФ, не маючи на увазі конкретну людину, тому я вимушений узагальнювати питання. Розробку індивідуальної пенсійної стратегії повинні робити пенсійні консультанти. Шукайте їх в своїх містах, - вони вже зявляються.

Продовження: Питання фінансовому експерту № 42. Про вибір управляючого НПФ.


 Питання фінансовому експерту № 43. Альтернативи.


Комментариев нет: