суббота, 28 февраля 2015 г.

Походження Всесвіту-8. Витримки з інших моделей-1.

Попередні матеріали:

1. Походження Всесвіту-1. Перелік моделей і свідчень.

2. Походження Всесвіту-2. Класичні моделі.

3. Походження Всесвіту-3. Моделі в Буддизмі

4. Походження Всесвіту-4. Концепція Даніїла Андрєєва.
5. Походження Всесвіту-5. Всесвіт Карлоса Кастанеди.

6. Походження Всесвіту-6. Всесвіт по Клізовському.

Витримки з інших моделей походження і будови Всесвіту-1.
Індра: мені знайомий страшний розпад Всесвіту. Я бачив як все знищується всякий раз знову і знову в кінці всякого циклу. В цей жахливий час кожний атом розпадається на первісні частини вічності, з яких колись виникло все. Нажаль, ніхто не порахує Всесвіти, які пішли безслідно і виникнення нових, які знову і знову народжувались з безформенної безодні цих вод. Хто порахує минаючі епохи світів, що без кінця змінюють один одного.

Бха-мават-варта пурана.
Всесвіт до виникання перебуває в "точці", що не має ні простору, ні часу і має назву "бінду Шива".

Шумерський жрець Броуз (ІІІ ст. до н.е.): Всесвіт періодично знищується і створюється знову.

Стоїки, Демокрит, Піфагор говорили про "великий рік" Всесвіту, що завершується космічним полум’ям, в якому він "гине", щоб потім знову виникнути і знову пройти своє коло буття.

Шумери стверджували: Світ розвивається в послідовності: хаос – "щось" – порядок – "антищось" – хаос. Хаос відображає вічність і випадковість, "щось" – це дволикий Янус, зберігач ключів від кордону хаос – простір – порядок, що бачить все в майбутньому і минулому, безперервно розгортає світ в часі, створює порядок речей і піддає їх знищенню, даючи початок кінцю і кінець початку. Це дід, що дивиться в минуле, і юнак, що дивиться в майбутнє. Порядок – це Космос, стрій зірок і воїнів, світ, як відсутність війни, як стабільність.

В Китаї: Хаос – це сплетіння двох нерозділених богів. Руйнують порядок злі духи (зразка Гун-Гун).
Створення світу відбувається в вічності, а еволюція – в часі. Вічність – це не безмежноплинучий час, а його відсутність. В вічності відсутні поняття "раніше" і "пізніше", "швидше" і "довше". Безглуздо говорити про час створення Всесвіту, як про тривалість кожного з днів творення і який з цих днів був раніше. Нумерація днів логічна, а не часова.

В самій знаменитій з пісень "Старшої Едди", в пророцтві Вьольви мова йде про початок і кінець світу, коли боги загинуть в сутичці з чудовиськами. Ворогами асів (богів) виступлять Сурт (Чорний), Світовий Змій і Вовк Фенігер. В цьому поєдинку Вовк перемагає самого Одіна. Настає Регнарок – сутінки богів.
В безмежній пітьмі з’являється перша біла точка – Дух – Матерія. Манвантричний імпульс починається з пробудження Космічного Розуму сумісно з паралельно виникаючою Космічною Субстанцією. Космічний Розум проявляється в вигляді Космічної Енергії – Фохата. Вібруючи в лоні інертної Субстанції, Фохат викликає її діяльність і керує її первинними диференціаціями на всіх Семи планах Космічної Свідомості. Існує 7 пралай (7 Пракріті – 7 періодів), створюючих відносно однорідні основи розвитку Всесвіту.

Закони Ману: Розсіявши пітьму Самосущий Господь (Вішну, Нараяна і т.п.) став проявленим і бажаючи створити істоти зі своєї сутності створив спочатку одну Субстанцію. В неї він кинув насіння. Це насіння стало Золотим Яйцем. Самосущий, Той, невідчутний, без якостей, невловимий і непізнаваємий, немов би занурений в Сон, після перебування в цьому Яйці на протязі цілого Божественного Року, Той, хто іменується в світі Брамою, поділяє те Яйце на дві половини і з верхньої частини створює Небо, з нижньої – Землю, а з середини – твердиню і "постійне" місце для вод.

З цієї цільної Причини, вічної, сущної і несущної виник Чоловічий Початок, названий Брамою (Першою Одиницею), запліднюючим Початком. Це декада, або десять.

З самого себе Він Atmanah створив Розум, що сущий і несущий, а з Розуму – Егоїзм (Самосвідомість). Розум є Манас – від Всесвітньої Самосвідомості – і слугує для відчуттів і діяльності. Поєднавши найтонкіші частинки того, що не може бути визначене словами і що втілене в Шести (я, свідомість, і п’ять органів відчуття) з елементами Самості, Він створив всі істоти (живе).

Галактичний невічний Всесвіт виникає з вічного за посередництвом найтонших елементів форм семи потужних Принципів (Пуруша): п’ять форм (Рупа), наповнених розумом (Манасом) і Самосвідомістю (Його), всього сім Пракріті в Пуранах.

Єдине Всесвітнє Світло, яке для людини є Пітьма, існує вічно. Від нього періодично виходить Енергія, віддзеркалюючись в Безодні – в Хаосі, сховищі майбутніх світів, і будучи збудженою, вона збуджує і запліднює дрімаючі сили, вічносущі потенціальності в ньому. Тоді знову прокидаються Брами і Будди – споконвічні сили – і новий Всесвіт оживає до Буття.

Книга чисел Халдеїв.
Існує Вогонь, що дає передбачення Майбутнього, знання і дар благої мови.


Наступні матеріали:


9. Походження Всесвіту-9. Витримки з інших моделей-2.10. Походження Всесвіту-10. Витримки з інших моделей-3.11. Походження Всесвіту-11. Витримки з інших моделей-4.

Комментариев нет: